петък, 1 септември 2017 г.

Селски самуни

Тези"Селски самуни" от серията "Имало едно време", днес биха  волята  ми и ми разясниха нагледно приказката, че " Никой не е по-голям от хляба" !
Замесих тстото , втасва два пъти,опекох го ,приготвих дъската да го извадя от фурната , извадих го и имах идея докато поизстине малко да нарежа някой домат,сиренце да извадя,шарена сол,общо взето да създам около него атмосфера подходяща да презентираш хляб...да ама не !
В момента в който го извадих вече нямах друга мисъл в главата освен,че искам да го захапя... :) , наистина хора неможех да се боря...така ухаеше като във фурната на село ,а хрупкавата му коричка ме подканяше " Хайде.... ела и ме изяж".
Така  и стана , без всякакви допълнителни украшения,нащраках му няколко снимки за вас и му се предадох...просто с думи неможе да се опише вкуса му ...като от едно време,а с целия си акъл дозата е за две такива хлебчета от 500 гр. и аз нали за първи път я правя си казах , че пробно ще направя едното само ... голяма грешка ...аз го преполових и сега след като ви кача рецептата ще трябва или да замеся още или да ида за хляб до магазина...още го обмислям...! :)
След всичко,което ви разказах вече сте убедени,че трябва да си омесите и вие ,така че давам рецептата веднага :

Продукти за 2 хлебчета по 500 гр.

600 гр. брашно
1 пак. суха мая ( 7 г.)
1 чаена лъжичка сол
1-2 щипки захар
около 370-390 мл. хладка към топла вода


В купа изсипваме брашното, маята, солта и захарта и разбъркваме сухите съставки лепномощта на лъжицата се прави кладенче в брашното и постепенно се добавя от хладката вода. Целта е да се получи хомогенно тесто,меко и нелепнещо ако е необходимо добавете още малко брашно .Завивате тестото с кърпа и го оставяте да втаса,докато удвои обема си .
След като втаса хубаво, месим тестото отново върху набрашнен плот с още малко брашно,а след това го разделяме на две части и оформяме две хлебчета които оставяме отново да втасат.
След това печем във фурната загрята на 220 градуса и видите ли ,че почнат да се зачервяват намалете на 190-200 до пълното изпичане на хляба ! Това е вкуса на истинския селски хляб,опитайте задължително ! 💗

Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК
Благодаря

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.