Това тесто ми взе акъла още първия път, когато се докоснах до него...!
То започна да образува конци в момента в който започнах да го меся ...образуваха се конци и се полепваха по стените на купата...!
Вижте снимката след второто втасване вече цялото се превръща в конци още сурово...седи си на шупли и на конци и просто друго няма. .. !
След като се изпече ще опитате най-пухкавия козунак в живота си....изграден изцяло целия от конци!
Препоръчвам ви го от все сърце и за разкош рецептата е супер, супер лесна и подходяща за бойно кръщение на новобранец в правенето на домашен козунак.
Ако между вас има такива, които до сега не са се престрашавали да опитат, но в главите им се прокрадва мисълта тази година за Великден да го направят, то точно това е тяхната рецепта, защото не само, че няма да се провалят, а ще сътворят истински шедьовър и сами няма да си вярват, че те са го направили и че е толкова лесно.
Точно, за да улесня новобранците реших да го оформя по -възможно най-лесния начин, който знам, но вие може да си го офорвите както искате и както харесва на вас.
Препоръчвам ви го от все сърце и за разкош рецептата е супер, супер лесна и подходяща за бойно кръщение на новобранец в правенето на домашен козунак.
Ако между вас има такива, които до сега не са се престрашавали да опитат, но в главите им се прокрадва мисълта тази година за Великден да го направят, то точно това е тяхната рецепта, защото не само, че няма да се провалят, а ще сътворят истински шедьовър и сами няма да си вярват, че те са го направили и че е толкова лесно.
Сложих му богата плънка от стафиди и орехи, а вие каква плънка ще сложите и въобще ще слагате ли плънка избора е ваш, но тъй като в моята плънка има и захар, която компенсира захарта в козунака, ако не слагате плънка трябва да си увеличите с 50гр . захарта в тестото.
Горещо ви препоръчвам да използвате това брашно!!!!
Тип 00 за Пица, италианско !!!
И този козунак и тестото за пица и питки и хлябове , всичко правя с него, защото е ФЕНОМЕНАЛНО!
Италианско е и официално е за пица, но самия "тип 00 " го превръща в изключително подходящ продукт, когато целта ни е максимална пухкавост и дълги конци на тестото.
Опитайте и ще се убедите сами в думите ми...!
Перфектния резултат, който ще постигнете самите вие ще ви смае, очарова и плени!
Ще вземете акъла на близките си и любими хора и те похапвайки сладко, сладко от вашето творение те
ще ви засипват с комплименти, а в очите им ще четете благодарност, че сте им сервирали най-вкусния козунак, който някога са опитвали...!
Брашното го има в магазина на групата
и може да си го поръчате тук👉ИТАЛИАНСКО БРАШНО ТИП 00 ЗА ПИЦА
ПРОДУКТИ :
4 яйца от тях отделяме едното за намазване
200 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио
1 пак суха мая от 7 грама или 20 гр.жива мая
около 600 грама брашно, тестото трябва да е меко и нелепнещо, ако лепне добавяте брашно, докато спре да лепне
кората на един лимон
2 ванилии
захар за поръсване отгоре
ЗА ПЪЛНЕЖА:
100 гр.стафиди
100 гр.смлени орехи
4 с.л.захар
1 есенция ром на д-р Йоткер
Взимате една купа и сипвате в нея леко затопленото прясно мляко, маята, 1.ч.л.захар и 4-5 с.л брашно.
Разбърквате да стане кашичка и оставете настрана за 10 минути.
Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова.Разбъркайте яйцата със захарта, лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе пресятото брашно.
Разбърквате да стане кашичка и оставете настрана за 10 минути.
Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова.Разбъркайте яйцата със захарта, лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе пресятото брашно.
Към брашното изсипете яйцата със ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Аз бърках с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. На мен ми отне не повече от 10 минути. Тестото е меко на пипане и не лепне, но ако ви лепне добавете още малко брашно, докато спре.Малко по малко започнете да добавяте и останалото олио, като продължавате да месите.
В процеса на омесване ще виждате колко много конци се образуват в тестото.
В процеса на омесване ще виждате колко много конци се образуват в тестото.
Изваждате омесеното тесто на плота и с намазнени ръце го сгънете насам, натам десетина пъти, а след това го върнете в купата, покрийте я с кърпа или с фолио и оставете да втаса да удвояване на обема.
Когато втаса пак го извадете на плота и пак по същия начин го нагънете насам, натам десетина пъти и пак го върнете в купата да втасва втори път.
През това време си пригответе пълнежа, като първо залейте стафидите с вряла вода за 10 минути да омекнат, а след това изхвърляте водата и добавяте захарта, есенцията ром и смлените орехи. Разбъркайте до еднородност.
Когато втаса пак го извадете на плота и пак по същия начин го нагънете насам, натам десетина пъти и пак го върнете в купата да втасва втори път.
През това време си пригответе пълнежа, като първо залейте стафидите с вряла вода за 10 минути да омекнат, а след това изхвърляте водата и добавяте захарта, есенцията ром и смлените орехи. Разбъркайте до еднородност.
Взимате повторно втасалото тесто и с ръце го разстилате на плота да стане като правоъгэлник става много лесно и разпределяте отгоре пълнежа.
Навивате на руло, а след това рулото на охлюв и прехвърляте в застлан съд с хартия за печене.
Аз пекох в йенската, защото тя долу ми е по-тясна, а нагоре се разширява и исках да има този ефект и да върви нагоре на височина.
Навивате на руло, а след това рулото на охлюв и прехвърляте в застлан съд с хартия за печене.
Аз пекох в йенската, защото тя долу ми е по-тясна, а нагоре се разширява и исках да има този ефект и да върви нагоре на височина.
Правите няколко разреза тук -там, намазвате отгоре козунака с разбитото яйце с четчица и поръсвате обилно навсякъде със захар .
Покривате с кърпата и изчаквате да втаса трети път.
Вкарвате да се пече в загрята на 170 градуса фурна и печете около час и е готов.
Покривате с кърпата и изчаквате да втаса трети път.
Вкарвате да се пече в загрята на 170 градуса фурна и печете около час и е готов.
Наблюдавайте го при печенето и стигне ли желания загар го покрийте с алуминиево фолио, за да спрете печенето отгоре и да не прегори.
Козунака е наистина фантастичен!!!
Снимките са на различни козунаци, всичките приготвени по тази рецепта и по този начин, за да имате по-богат избор!
Снимките са на различни козунаци, всичките приготвени по тази рецепта и по този начин, за да имате по-богат избор!
Всичко, което виждате по последните две снимки, като продукти и материали необходими, за да направите
ПЕРФЕКТНИЯ ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК, ще намерите тук в 👉МАГАЗИНА НА ГРУПАТА
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК !
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.