петък, 30 март 2018 г.

ПЕЧЕНА АГНЕШКА ПЛЕШКА С ПРЕСНИ КАРТОФИ

Сигурно съм опекла поне половин стадо агнета в живота си , но толкова перфектен резултат по всички полюси за първи път получавам хора  !
Може би съм задобряла☺..или пък вкарах адски много любов и желание да стане  перфектно...не знам , но това ,което знам със сигурност, че всичката магия е в самото  печене...трябва си търпение и желание и ще го постигнете с лекота и вие .
 Месото е супер крехко , сочно и със златисто-кафява коричка , а картофките по нищо не му отстъпват , но трябва да вземете пресни , защото с тях се получава най-вкусно. 
Ще ви направи впечатление, че не използвам много подправки за овкусяване на месото , защото харесвам почти естествения и натурален вкус на самото агнешко, който е прекрасен и колкото повече подправки сложа , толкова повече ще се отдалеча от него , но ако на вас ви допадат и други аромати може да си добавите по ваш вкус.
Продукти :

Агнешка плешка около 2 кг.
пресни картофи 2 кг.
70 мл.олио
1 1/2 с.л.сол
1 с.л.червен пипер
1/3 ч.л.черен пипер
1 ч.л.сол за картофите
копър за поръсване при сервирането
Измийте и подсушете месото . Сложете го в тавата в която ще печете . Смесете си на салфетка солта ,черния и червния пипер и ако желаете си добавете още аромати ( джоджен , мащерка, чесън на прах и т.н. ). Намажете с олиото цялото месо хубаво от всякъде и подправките които  си смесихте , започвате многа хубаво да ги втривате с двете ръце в месото да се овкуси навсякъде .
 Слагате го в тавата с кожата надолу и сипвате вода до половината в тавата . Завивате много добре с фолио от всякъде, за да не влиза въздух и го вкарвате във фурната на 160 градуса за три часа , нищо не правите през това време то си се пече. На третия час развивате фолиото и ще видите това . 
Прехвърляте месото в друга тавичка вече с кожата на горе и от бульона от печенето също прехвърлете 12-13 с.л.в тавичката при месото . 
Връщате месото във фурната , но вече на 220 градуса за около 20 минути или малко повече просто следите да се запече и да ви хареса на вид ...да добие апетитна златисто-кафява кожичка и го изваждате от фурната . 
Веднага след изваждането го завийте с алуминиево фолио хубаво от всякъде и го оставете за около половин час , за да си почине от печенето, да омекне и става мозък направо , а вие се заемете с картофите .
Разбрахме се да вземете пресни , измивате ги хубаво , те не се белят ,ако са дребни ги оставяте така цели ,но моите бяха едри и ги нарязах на две или на четри зависи от големината. Слагате картофите в първата  тава в която пекохте месото , а в нея е уникално вкусния бульон от печенето , който е изпълнен със соковете на месото и ароматизиран от подправките така че не ви трябва абсолютно нищо,освен  малко сол ...той ще овкуси картофите върховно . Подреждате картофите с облата част към тавата един до друг и с една лъжица облейте горните части които не са в соса ,за да се овкусят и те .Посолете ги с около 1 ч.л.сол . Сложете във фурната на 200 градуса  и печете 20 минути , а след това изваждате тавата и обърнете един по един картофите на обратно и връщате във фурната и печете още 20 минути и от тази страна.
Изваждате ги и с една вилица натиснете леко всеки картоф и след 5 минути ще видите как ще са попили всичкия сос , ако е останал такъв въобще, но стават жестоки , мноооого вкусни . Когато ги сервирате ги поръсете със ситно нарязан копър.
 Това е линк към кулинарната група,където  първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖
                                                       Весели празници !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.