вторник, 13 март 2018 г.

ГРУЗИНСКО ХАЧАПУРИ

Тази прелест се казва "ХАЧАПУРИ" ☺💞
Хачапури е грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене. Приготвя се затворено или полуотворено. Съдържа голямо количество сирене, като теглото му е около два пъти повече от това на брашното.Сервира  се като основно ястие.
Това  казва "Уикипедия" , а аз ви казвам, че е уникално вкусно и че от това на снимката изядох едва едно триъгълниче ... ☺но ухаеше божествено на мноооого сирене, кашкавал и масло и да го снимам беше истинско мъчение, защото всичко, което исках е да го захапя ! ☺
За грузинците може да е основано ястие ние го хапнахме следобяд , но би било и прекрасна закуска за почивните дни ..мноооого е лесно и бързо , а комбинацията "Грузинско Хачапури " в компанията на  "Българско кисело мляко " просто е върха и е неописуемо с думи затова го опитайте задължително !
Продукти за 2 "Хачапурита"  като на снимката :

500 гр. брашно
250 мл.вода
25 гр. масло
1 пакетче суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол

За пълнежа :
250 гр. сирене
250 гр.кашкавал
20 гр.масло

За намазване:
20 мл. прясно мляко
2 жълтъка

бучица масло за намазване на готовото " ХАЧАПУРИ "
В купа направете кашичка от леко топлата вода , маята и захарта и оставете 10 минути да шупне , а след това добавете брашното , солта и разтопеното масло и замесете меко и нелепнещо тесто . Оставете да втаса 1 час , а вие си настържете на едро ренде сиренето и кашкавала и ги разбъркайте с мекото масло. 
Вземете втасалото тесто и го разделете на две части. Разточете дебела кора в кръг и по средата на топка сложете половината от кашкавалената смес . Хващате края на тестото и започвате да обикаляте и прихващате да стане като бохча , завивате леко  краищата и обръщате на обратно цялото .  
Поръсете леко с брашно и с точилка леко разточвате  пак в кръг , но не изтънявайте много и готовото прехвърляте в тава застлана с хартия за печене и слагате в загрята на 200 градуса фурна.
 Печете 10 минути и изваждате , намазвате отгоре цялата повърхност на Хачапурито с четка с разбити жълтъци и прясно мляко и връщате във фурната за още 5 минути до апетитен златисто-кафяв загар и е готово.  
Хапвайте го веднага  докато е топло е божествено , но първо намажете с бучка масло цялата му повърхност докато е още горещо. 
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК

Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.