четвъртък, 31 август 2017 г.

Торта с компот,блат и сметана


Хора това е първата торта,която се научих да правя преди години - блат,компот от ягоди и заквасена сметана :) . Умилява ме тоя буркан с компот,който дори не е затворен с винтова капачка,една баба от едно село го подарила на мъжа ми за благодарност,че и помогнал за една дреболия.Така се сетих да я направя ,за да си я припомните и вие .
Толкова е лесна,че и дете може да я направи,ако му вземете готови блатове,но в случая аз я направих с домашен блат и сега пиша и си хапвам от нея ,ами много ми е вкусно,свежо ,сочно и ягодово най-вече !
Страхотен вкус от миналото,когато да си я направиш въобще не беше толкова лесно,защото сметана нямаше във всеки магазин и специално се търсеше ,за да се купи и приготви , а сега изглежда мноооого семпла на фона на всички нови десрти,които се появиха-панакоти,браунита и много други... ! Аз се опитах да я поразкрася малко,като за снимки,но истинската и визия е парченца от компота отгоре върху тортата,може и. шоколадови пръчици и това е,нищо сложно. Абе страхотна е и скоро пак ще я направя, но с друг компот примерно !

Продукти :

За блата :
2 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
2 с. л. какао

2 кофички заквасена сметана от 400 ml.
4с.л.пудра захар
1 компот
украса по желание

С миксера разбивате яйцата с захарта до бял,пухкав крем .Добавяте олиото и киселото мляко със загасената сода в него,разбърквате пак и добавяте какаото и брашното . Сместа изсипвате в тавичка намазана навсякъде с олио и поръсена с брашно и печете в загрята на 190 градуса фурна около 35-40 минути,ако ви е трудно да прецените на око дали е готов блата,пробвайте с шишче или клечка.Изпечения блат оставете да се охлади напълно .
Когато е изстинал го натрошете на едри парчета в една купа,сипете половината сок от компота , половината плодове от компота,ако трябва ги понарежете и едната кофичка със сметана.
Разбъркайте всичко хубаво до еднородна смес и или изсипите сместта в тавичката за торти с падащо дъно,или направете като мен ползвайте само ринга и поставен върху поднос,напълнете го и подравнете тортата. Сложете в хладилника за час да стегне ,а след това намажете отгоре с другата кофичка сметана,разбъркана с пудрата захар и пак приберете в хладилника за час.
Украсете я с отделените плодове за украса от компота и малко трохи от блата,които сте си отделили предварително настрана или както си желаете вие и махнете ринга ! Еми това е тортенцето или сладкишче е май...идея си нямам , само знам ,че  и преди и сега се си емного,мноооого  вкусно ! 💗
Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК
Благодаря

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.