Това " Гигантско гювече "е страшна вкусотия и много практично решение , когато са се насъбрали из хладилника какви ли не разнородни остатъци ,
но дали е точно гювече или " Сирене по шопски" и аз незнам ,тъй като в него винаги задължително слагам сирене,домати,лук и яйца и нататъка вече започва творчеството .... така че може би е нещо сборно от тия две родни , български и ужасно вкусни ястия , а да го правя в големия гювеч,а не в отделни купички е също едно голямо улеснение,което по никакъв начин не влияе на перфектния му вкус !
Продукти :
2 глави лук
2 настъргани домата и 2 нарязани на кубчета и 1 на колелца😆
300 гр.сирене + 3-4 плочки от по 50гр.
50-60 ml.олио
Македонска наденица 400 гр.
чубрица 2 с.л.
сол на вкус
магданоз
5-6 яйца
200 ml.вода
и каквото друго ви харесва по ваше желание
Взимате гювеча и започвате да го пълните . Нарязвате лука на полумесеци ,за да се вижда и усеща,два от доматите настъргвате на рендето,а другите два нарязвате на кубчета, натршвате сиренето, което е 300гр.добавяте и нарязаната наденица.
Овкусете леко със солта, олиото и чубрицата и сипете и една чаша вода,
разбъркайте всичко хубаво и най-отгоре нареждате кръгчетата домат и плочките сирене. Върху сиренето поръсете с щипка червен пипер и малко чубрица после изглежда много апетитно!☺
Слагате капака и го вкарайте във фурната. Печете на 200 градуса около 45-50 минути час и когато усетите,че почва да мирише из цялата къща на гювече ,отворете го и чукнете едно по едно на разстояние яйцата отгоре и върнете във фурната без капака, за да се допече ястието за около 5 минути.
Извадете го, поръсете със прясно нарязан свеж магданоз и сервирайте .
Българската кухня е много,много вкусна и тази гозба е безспорно доказателство за това ! 💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.