четвъртък, 24 август 2017 г.

"Апетитка-Имало едно време"

Тези дни се докопах до нещо безценно,стария готварски тефтер на сестрата на баба ми,която беше велика кулинарка и именно тя с нейните вкусотийки запали в мен тази любов към готвенето .Всичко,което тя сготвеше беше вкусов шедьовър,без значение сладко или солено,пити,баници или туршия . Просто жената го е можела и го е правила с любов .
В тефтера открих съкровищница от рецепти, коя от коя по-хубава и примамлива , а за вкуса грам не се и съмнявах ,че ще е отличен .
Избрах да сготвя първо тази "Апетитка" , защото сега и е сезона , а оттук нататък готвя ли нейна рецепта ще е с логото"Имало едно време" ,след името на рецептата, така ще се ориентирате  лесно и вие .
"Апетитката" стана страшно вкусна а самия и вкус е толкова преплитащ се между леко сладникаво-солено и леко кисело-пикантно ..просто е точно ,ама точно истинския и перфектен вкус ,който търси всеки,който обича "Апетитка ".Сега ще ви напиша дозата от тефтера , но не пише колко буркнчета излизат,но имайте напредвид , че рецептата е с 5 кг.домати , аз направих "мини доза " с 2 кг. и нататък си преправих и количествата на другите продукти , но тези дни ще направя още .
Продукти :

300 гр.чорбаджийски чушленца
5 кг.домати
½ кг настърган морков
200 ml.оцет
1 ч.ч.захар
100 гр. сол
300 гр. олио
1 пакетче черен пипер на зърна

Напукайте чорбаджийските чушлета на котлона и ги извадете в пликче .
Доматения сос приготвяте като  измивате  и за да обелите лесно доматите  им правите с ножа по един "X" (хикс) от долната страна,заливате ги с вряща вода,изчаквате десетина минути да омекнат и много лесно им почиствате люспите , а почистените домати нарязвате на дребно .( тя след като ги е обелила ги е минавала през машинка за меляне на месо ,да станат като сок,без люспи )
Слагате ги в тенджера на котлона и когато заврят намалявате котлона на средна степен ,да къкри . Добавяте настъргания морков,черен пипер,олио,оцет и захар.Варите соса 45 минути и много често го разбърквате .Преди да дръпнате от огъня соса добавяте  напуканите чушленца.
Докато е още гореща апетитката се сипва в горещи буркани,загряти във фурната леко,сипвате ,завивате капачките и завивате бурканчетата с одеяло и стоят така до пълното им изстиване . Това е първата рецепта от съкровищницата под надслов "Имало едно време" 💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК

Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.