понеделник, 14 август 2017 г.

Шоколадова торта

Това е моето шоколадово "Обичам те Димо Митев " ! 💞
На 15 ти август , точно преди  две години любовта ни събра , една интересна игра , каквато е " Белота" направи чудото да срещне две съдби и две души ,които съзнателно или не са се търсели ... събра ни заедно от различни краища на България-София и Русе и се произнесе "Вие сте един за друг и трябва да сте заедно,ако искате да сте щастливи. И на двамата ни беше втори опит и двамата бяхме леко уплашени и недоверчиви , заради минали  събития , но тя любовта ,когато я има и е истинска и споделена , подрежда всичко с лекота .. а ние дори не се познавахме..не се бяхме виждали ,нищо не знаехме един за друг...просто играехме карти заедно ... ! ☺
Сега две години по-късно ние признаваме ,че не сме сбъркали, заедно сме и се обичаме ! Така,че любовта е велика сила и ние сме доказателство за това ... и днес към обяд , когато той се прибере от работа и отвори хладилника
, умрял от жега ,за да си сипе биричка тя ще го чака там.. тази " Уникална Шоколадова Красавица " , която направих с цялото си сърце за нас, като символ на нашата любов ,защото и двамата сме луди по Шоколада ,ще ме погледне с най-топлия поглед на света и ще се усмихне с най-хубавата усмивка,което ще означава само едно , че мисията е изпълнена успешно..изненадан е...зарадван е...щастлив е..значи и аз съм щастлива  ! 💗
Сега за тортата тя е уникално вкусна , вярвайте ми хора..по вкусна шоколадова торта аз не съм яла , много работа е да се приготви,много материали има в нея , но като вкус е нещо божествено . Не е сладкиш за всеки ден,но имате ли специален повод не се колебайте да си я направите,мине,не мине време и ще  я направите после пак ! 

Продукти :

За блата

7 яйца
60 гр. пудра захар
100 гр. кристална захар
100 гр. брашно
50 гр. какао

За крема

300гр. меко масло
200 гр. пудра захар
50 гр. какао
250 мл. течна сметана
300 гр. черен шоколад/ кувертюр

За глазурата

200 мл.течна сметана
130 гр. черен шоколад
70 гр. млечен шоколад

За декорация

300 гр.Nutella
80 гр. меко масло
100 гр. бял шоколад, рендосан

3 бр.есенция ром на д-р Йоткер

Приготвяне на блата :

Пресейте брашното с какаото.Разделете жълтъците от белтъците.Белтъците разбийте на пухкав сняг,със кристалната захар до меки връхчета, а жълтъците с пудрата захар до побеляване или докато удвоят обема си.Внимателно добавете белтъчния сняг в жълтъчния крем, като бавно разбърквате сместа с кръгови движения, отгоре надолу, за да вкарате повече въздух и да не спадне обема й. На порции добавете и брашното с какаото. Хомогенизирайте всичко внимателно и насипете цялата смес, наведнъж, в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащи стени.Печете в предварително загрята до 160° фурна, за около 30-40 минути. Готовият блат трябва да е с приятен кафяв цвят, на пипане да е стегнат и при натиск да пружинира.
Извадете го и го оставете за около 10 минути да се охлади, след което го освободете от пръстена, похлупете върху застлана с хартия за печене скара, да изстине напълно. Когато и това стане го нарежете на желаният брой платки,аз го режа на три .

Приготвяне на крема  : 
Пресейте пудрата захар и какаото. Сипете ги в купа и заедно с мекото масло ги разбийте на пухкав крем, с помощта на миксер.В друга купа сложете натрошеният на парчета черен шоколад/кувертюр и залейте с кипналата сметана. Оставете така за около 2-3 минутки, от топлината шоколада ще се отпусне и тогава, разбъркайте с дървена лъжица, до окончателното му стопяване. Ще се получи гладка, тъмна, лъскава смес. Сложете я за около 15 минути във фризера, да се охлади добре. Когато я извадите, тя ще  е с гъстотата на кексово тесто, но не и втвърдена. Разбийте я с миксер докато стане плътен крем и смесете с масленият.

Сглобяване на тортата :
Поставете на тортена подложка една платка, напръскайте я леко с 1 от трите ромови есенция по една за всеки блат и намажете с крема. Нека пласта крем е със същата дебелина, като на платката. Отгоре поставете втора платка, пак напръскайте с ром, намажете с крем и така продължете, докато поставите и последната платка. Оставете малко крем, за да покриете и загладите с него повърхността и страните на сглобената торта. Приберете я в хладилник докато се стегне достатъчно, за да я залеете с глазурата. Повърхността й трябва да студена и твърда.

Приготвяне на глазурата : 
Натрошете  двата вида шоколад и ги залейте с вряща сметана, оставете малко да омекне и се постопи. Тогава с дървена лъжица бъркайте до гладък сос . Когато глазурата стане гладка и лъскава я излейте върху тортата.За удобство поставете тортата отново върху телената скара, за да се отцежда излишната глазура. Добре е да ползвате подложка за тортата, като диаметърът й да е равен с този на тортата. Така няма да се образува гьолче от стичащият се шоколад, а всичкият ще падне през скарата долу, на масата (или в друга тава) . После, след като засъхне лесно се остъргва със шпатулка.Отцедената торта поставете отново върху тортен поднос и пак приберете в хладилника да се охлади и стегне глазурата.

Приготвяне на крема  за декорацията : 

Нутелата трябва да  сте я  оставили на стайна температура поне от 5-6 часа, за да е мека и лесно да се работи с нея,добавете  маслото и с миксер ги разбъркайте хубаво  до гладък крем и го прехвърлете в пош. Първоначално крема ще е малко мек и затова може да го пъхнете в хладилника за кратко, но следете, за да не се втвърди повече от необходимото, и да се налага после да го чакате да се отпуска. Идеалната гъстота е тази, която задържа формата на шприцованата декорация. Пробвайте малко настрана, за да се сигурни.Декорирайте тортата .
Приберете веднага в хладилника и съхранявайте там  до сервирането й. Имайте предвид, че колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусна ще става, ще се поемат и смесят напълно ароматите. Много е мека, сочна и кадифена на вкус. Топи се нежно в устата.
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи ! 💖 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.