Хич и не мисля да губя време и да ви обяснявам колко вкусно е това" Задушено свинско на фурна с картофено пюре" ,то си му личи...облизахме си пръстите . Бях го избрала за вечеря за снощния ми рожден ден,бяхме четирима и тавичката беше разграбена и щателно отопена с хляб ,за да не се изхвърли нито капчица от божествено вкусния сос .
Всеобщото мнение беше,че начина по който е сготвено и овкусено силно наподобява,че все едно се яде някакъв задушен дивеч ,толкова сочно,крехко и ароматно беше ,а ако знаете колко лесно и бързо се готви вече щяхте да тичате към магазина за продукти .
Продукти за 4 порции :
1 кг.свински бут или плешка
2-3 глави стар кромид лук
2 бр. моркови
2 с.л. брашно
100 мл. червено вино
1 ч.л. червен пипер
100 мл. олио
2 бр. дафинов лист
2-3 щипки суха целина и магданоз(аз имам замразени във фризера)
черен пипер 20 зърна
сол на вкус
500 мл. вода
Почистеното свинското месо се нарязва на еднакви парчета и се запържва хубаво в олито,докато стане златисто-кафяво .Прехвърлете го в тавичката в която ще печете,а в мазнината задушете само за 1-2 минути лука нарязан на полумесеци ,двете лъжици брашно и морковите нарязани на кръгчета и ги изсипете и тях заедно с мазнината в която сте пържили в тавичката при месото.
Овкусете с подправките черния,червения пипер,солта,целината,червеното вино,дафиновия лист и водата,разбъркайте всичко хубаво и сложете в загрята на 220 градуса фурна, а като заври ,тоест след десетина минути го намалете на 170 градуса и печете още около час. Готово е когато соса се сгъсти ,а месото стане супер крехко и като се набоде с вилица се разпада .
Докато ястието се пече си пригответе картофеното пюре , не купувайте сухо,защото няма нищо общо с домашно приготвеното ,обелете картофи,сварете ги,намачкайте ги с пресата ,добавете прясно мляко,масло и сол и перфектното пюре е готово.
Не ви давам точни дози ,ръководете се от количеството картофи ,които сте сварили ,пюрето се прави с усет и с пробване,мачкаш слагаш нещо,опитваш , добавяш още нещо и така докато ти хареса на вкус ,но внимавайте от много опитване да не се изпразни тенджерата с пюре ,защото вкуса му е пристрастяващ по принцип . ☺
Сервирайте ястието горещо и поръсено със свеж ситно нарязан магданоз !
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.