петък, 15 септември 2017 г.

Кюфтета по Чирпански

Чуя ли Чирпан и първото , което ми изплува в съзнанието са " Кюфтета по Чирпански "!
Те са си тяхно творение и вечна гордост на  града и определено има защо . Вкусна ,ароматна , красива българска гозба .
Едва ли има някой, който може да остане равнодушен ,когато я види и да не започне да преглъща гледайки тези кюфтенца
със съблазнителна златисто-кафява коричка , потопени във вкусен сос и заобиколени от картофчета и морковчета....само да има и една топла питка ,за да се топят залчета вътре и щастието ще е пълно,а положението....лелеее майко ! ☺
Естествено нямаше да съм аз ,ако не вкарам малко творчество от мен и я направих на фурна,което ще ви хареса,защото е  улеснение ,а и всички ястия на фурна стават още по-вкусни !
 Българската кухня си е много, мноооого вкусна и тази манджичка е още едно  безспорно доказателство за това,затова хора да запретваме ръкави и да я сготвим !

Продукти за кюфтенцата :

1  глава лук
500 гр.кайма
50 гр.ориз
1 ч. л. чубрица
млян черен пипер
сол на вкус
брашно за овалване

За ястието :

1 глава лук
1 морков
3-4 средни картофи
3-4 домата обелени и нарязани на кубчета
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. брашно
олио
1 с.л чубрица
вода

Пригответе си първо всички продукти . Нарежете едната глава лук на ситно,а другата настържете на едро ренде в купата при каймата .Нарежете моркова на кубчета, а доматите обелете и след това и тях нарежете на кубчета. Обелете си картофи, нарежете и тях и ги оставете за малко в съд с вода,за да не почернеят .
От горните продукти омесете кайма за кюфтета. Направете ги на кръгли топчета ,оваляйте ги в брашно . Сложете в тиган малко олио и го загрейте на силна степен на котлона ,слагайте вътре кюфтенцата и стане ли златисто го обръщате, не ги пържете,а само ги запечатайте.
В мазнината в която пържихте кюфтета сложете лука и моркова ,разбъркайте 1-2 минути само да омекнат и добавете и подправките( червения пипер, брашното,чубрицата ,сол).Добавете и нарязаните на кубчета домати,разбъркайте и махнете от котлона.
Изсипвате съдържанието на тигана в тавата ,която сте определили за печене, добавяте нарязаните картофи и разбъркайте всичко хубаво. Правите си дупка с вилицата в тази смес и слагате в нея кюфте,така намерете място из тавата за всичките кюфтенца.
Залейте ястието с вода да покрие продуктите, защото картофите трябва да се сварят,а ориза в кюфтета да набъбне и ще изпие водата,затова сипете хубаво да са покрити и сложете ястието във загрята фурна на 190-200 градуса и печете до готовност,на мен ми отне някъде 50 минути,в никакъв случай не го изсушавайте,нека има сос,ако е необходимо по време на печенето следете и долейте още малко вода .
Сервирате вкусната гозба със ситно нарязан свеж магданозец.
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.