неделя, 26 ноември 2017 г.

Старобългарска кавърма

За да си приготви това уникално българско ястие е необходим голям мерак !  
Трябва да се изпипат детайлите,като основния е да го направите в глинен гювеч.Може да се приготви и в тенджера,но резултата съвсем няма да бъде такъв.
Набавете си хубаво и прясно свинско месо,свежи зеленчуци вкарайте любовта в действие и започвайте да творите !
Продукти:
1,5 кг.свински врат обезкостен
5 дебели стръка праз лук
5 глави стар лук
1 люта чушка
300 гр.гъби
1 червена и 1 зелена чушка
1 домат+ 1 чаша млени домати
олио
черен и червен пипер
чубрица
Почистете и нарежете зеленчуците в една голяма купа всички(лука на половинки шайби,празия лук на парчета около см\см,зелената и червена чушка на жулиени,а гъбките на 4  .С месото същата процедура ,нарязвате си го на едри хапки.Слагате олио,поне 1 пръст в тенджера на котлона и когато загрее много хубаво слагате вътре месото
 да се изпържи .Бъркайте го често,за да станат мръвките златисти отвсякъде,но в никакъв случай не го изсушавайте.Просто целта е да се запечата месото.
Взимате гювеча и изсипвате в него половината от нарязаните зеленчуци в купата.Върху тях поръсвате черен и черве пипер,сол и чубрица и разбърквате. Добавяте отгоре изпърженото месо,а върху него и останалите зеленчуци от купата .
Разбърквате пак всичко добре,сипвате 1\2 литър вода и незабравяме и една люта чушка за лека пикантност,похлупваме гювеча и го слагаме в гореща фурна .За около половин час градусите нека бъдат на макс,след това отворете фурната,извадете гювеча и разбъркайте за последно всичко хубаво(зеленчуците и месото са си пуснали соковете) ,похлюпете и обратно във фурната, като грсдусите ги правите160-170 и не пипате нищо един час.След това отворете гювеча,всичко вътре ще се е задушило идеално,махнете капака,усилете градусите и върнете във фурната за 10-15 минути да се запече отгоре и да остане само на мазнина,но в никакъв случай не го изсушавайте   
По желание може да му чукнете 3-4 яйца отгоре и да го върнете във фурната да се запекат само за 5 минути,примерно моята майка така го приготвя,но лично аз я предпочитам ей така натурална кавърма,най-много мога да и прибавя пържени картофки за гарнитра,но и тях не винаги ги искам,но със сигурност няма да откажа една топла питчица за която  днес не ми остана време ,за да мога да си топя залчета в сосчето,но утре ще я приготвим заедно с вас.
Пожелавам ви спокойна и влюбена вечер,прегърнете и целунете своята половинка ,насладете се на домашния уют и хубавата храна ,защото да имаш до себе си човек,който истински те обича е безценно ,гответе с любов , хранете се правилно и бъдете щастливи  !❤
Това е линк към кулинарната група,където  първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Благодаря !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.