понеделник, 13 ноември 2017 г.

Лазаня

Обичате ли "Лазаня" ? ☺
Аз я обожавам и нея и  всичко италианско ,което се води "Паста" ...обичам им и сладоледа и пицата и музиката и...бе харесвам ги тия хора и след българската кухня по любов италианската  заема второто почетно място в душата ми. Рецептата е много приятна за изпълнение и не претендирам да е автентична,но гарантирам, че е много, мноооого вкусна !
Използвах всички възможни италиански продукти ,които се предлагат и намерих ,пуснах си Тото Котуньо да ми пее "Лашате ми кантаре" за вдъхновение и се заех да сготвя тази божествена италианска вкусотия, която  всички близки са опитвали многократно и честно да ви кажа никъде  в България, в нито една пицария не съм яла по-добра,а дали ще ми повярвате избора е ваш !
Продукти за доматения сос :

500 гр.кайма по ваш избор за предпочитане е телешка
1 шише  сос за паста "Чирио Неаполитана" 420 мл.
За "Бешамела" :
125 гр.масло
3 с.л. брашно
1л.прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 кутия кори за Лазаня
200 гр.кашкавал
2 пликчета "Моцарела"
1с.л.олио
Сложете тиган на котлона с 1 с.л. олио и запържете каймата леко,колкото да се раздроби и дръпнете от котлона.Сипете доматения сос при каймата и разбъркайте хубаво. Не слагам никакви зеленчуци ,защото в соса за спагети има абсолютно всичко необходимо и като зеленчуци и като подправки и го харесвам много, върши ми перфектна работа ,ухае жестоко и не е хич скъп(това бурканче 420 мл.е около 3 лв.).
Оставете доматения сос настрана и се заемете с "Бешамела" ,аз не го харесвам гъст ,защото изсушава ястието после,затова го правя малко по-редичък,като рядка боза ,той после при печенето си се сгъстява достатъчно и не изсушава ястието,а само го допълва и овкусява божествено , моя "Бешамел " е убийствен на вкус  хора,не преувеличавам .За "Бешамела" нямаше как да ви направя подробни снимки,защото или трябваше да бъркам или да снимам,но се опитах да ви го обясня много подробно ,за да си го приготвите лесно .
Слагате маслото на котлона да се разтопи, но да не се пържи и разтопи ли се добавяте и брашното,бъркате постоянно до златисто-кафяв цвят и започвате да добавяте по-малко на тънка струйка,като не спирате да бъркате и прясното мляко докато го сложите всичкото.Ако сте бъркали правилно няма да са ви се образували бучици,но ако сте сгафили включете пасатора и той ще заличи грешките и ще го направи гладък .Овкусете със сол и черен пипер на вкус и стане ли соса с гъстотата на рядка боза махате го от котлона !
Сложете по-голяма тенджера на котлона с вода да заври и я манете от котлона щом заври, а вътре една по една сложете корите за лазаня , но не на куп целия сноп , защото ще залепнат една за друга , всички от кутията, но ги пускате една по една и нека поседят 5 минути в горещата вода да омекнат и започвате да сглобявате ястието.
Когато бланширате по този начин корите после ефекта е супер близо ,че все едно ядете домашно приготвена паста , а не готови кори . ☺
И сега почвате да редите най-отдолу в тавичката слой " Бешамел" , върху него кори,ако се налага зависи от тавата,която използвате правете се снадки,но да има кори навсякъде,върху тях пак "Бешамел ",след това доматен сос пак на тънък слой,но навсякъде и начупете тук-там парченца от "Моцарелата".Редите ред след ред в тази последователност "Бешамел -кори-доматен сос- "Моцарела ",докато напълните тавата като най-отгоре завършвате с кори и заливате обилно с "Бешамел " .
Печете в загрята на 200 градуса фурна 20 минути, след това изваждате тавата и поръсвате навсякъде обилно с настърган кашкавал и връщате във фурната за още десетина минути докато се разтопи кашкавала и ястито добие апетитен златисто-кафяв вид !
За тази тавичка на снимките отидоха 2/3 от корите, но ако ви останат ще се ги приберете за следващия път,нищо им няма.
Еми това е ,ако досега не сте си правили"Лазаня" опитайте моята рецепта, гарантирам ви 101 % отличен резултат и божествен вкус ... и както казват италианците ..Бон Апетито !
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.