вторник, 3 октомври 2017 г.

Лимоново-медно печено пиле

След толкова традиционни и познати вкусове,днес е време за екзотика - "Лимоново-медно печено пиле" !
Само как звучи ,а ? ☺
Точно както звучи изтънчено и вкуса му е такъв .
Понеже го правя за първи път и Димчо ме попита : "Кое се усеща повече лимона или меда ? " Мислих точно 5 секунди и му отговорих " Ухае на лимон,а когато го хапнеш усещаш лека ненатрапчива сладост от меда.Тоест с небцето усещаш вкуса,а с носа аромата и като цяло ястието е с перфектно балнсиран вкус между сладко и кисело,което го прави точно да си оближеш пръстите в буквалния и в преносния смисъл !
Като цяло е лесно и бързо за приготвяне, аз гарнитура не направих, защото не мислех,че ще е нужна,при сервиране пилето се залива със сос от печенето,сгъстен с нишесте,но вие ако искате може да си добавите по ваше желание и преценка .Рецептата е добра и е подходяща,ако искате да впечатлите и в същото време,защото е лесна за приготвяне може да е част и от седмичното меню или неделен обяд-глезотийка .Хубавото си е хубаво и вкусното си е вкусно по всяко време .
Продукти :

1 пиле-1,5 кг.
1 лимон
6 с.л.мед
1,5 ч.л.сол
1\3 ч.л.млян черен пипер
плик за печене на пиле
200 мл.вода

2 с.л.нишесте
Измивате и подсушавате пилето хубаво .Разделете лимона на половинки и от едната си отрежете няколко тънки колелца ,които лекичко запечете на тиган-скара .
Забъркайте си дресинг от настърганта кора от останалия лимон и изцедения лимонов сок от него, меда,солта,черния пипер и водата .Разбъркайте всичко хубаво.
Сложете пилето в плик,изсипвате дресина при него и резенчетата лимон,които гриловахте ,затваряте плика хубаво ,слагате го в една тава и да поседи в хладилника един час,като 4-5 пъти през този час ходете и друсайте леко плика да се маринова хубаво цялото пиле да го облива течност.След това сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна и печете час и десет минути.
Изваждате тавата от фурната и разкъсайте плика,взимате един черпак и в една касерола прехвърляте почти всичкия сос,слагате го на котлона да заври и го сгъстявате с 2 с.л.нишесте разтворени в малко вода, да поври 2-3 минути и е готов .Не сгъстявайте с брашно,защото ще стане като яхния,а нишестето държи соса бляскъв и прозрачен.
Пилето го връщате да се допече за 15 минути на 220 градуса до златисто-кафяв цвят и сте готови за хапване !
Резвате си парченца пилешко,заливате ги с вълшебния лимоново-меден сос,поръсвате магданоз за свежест и си го  хапвате сладко с любимите хора!
 Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.