събота, 14 октомври 2017 г.

Голямо Шоколадово "ЧРД"💗

Тортите които приготвяме за празниците на близките си и любими хора имат  някаква специална сила,заредени са положителни чувства и емоции , те не са просто десерт ,който може да си купим от всяка сладкарница, а са създадени с парченца от душите ни ,с желанието да зарадваме и уважим рождения ден на специалния за нас човек,независимо майка,баща,дете,любим,приятел,роднина.
Да,ако купим от някоя торта от хубава сладкарница със сигурност ще е по-красива,защото е направена от майстор-сладкар,може и да е по-вкусна по същата причина,но....
ще е просто една торта празна от съдържание, просто един сладък десерт .
Затова вие правете тортите за рождените дни на близките си и не се притеснявайте,че може да е малко крива примерно , най-важното е жеста ви към човека и вашата  любов  която сте вложили в направата и.... и повярвайте ми ще бъде оценено и ще го видите най-добре  в очите на рожденика ...и те ще се усмихват !
Такава е и тази красавица ..пълна с любов и. .шоколад естествено...те просто вървят заедно ръка за ръка .
Мислих я около 15 дни каква да бъде точно , познавам вкуса му и исках ефекта да е грандиозен...исках да вкуси тортата,която винаги е искал и не е намирал.
Ами мисля,че успях два какаови блата,два вида крем - с бял и с натурален шоколад , върху тях идва ред от нежен и кадифен  шоколадов мус и завършваме с много лека шоколадова глазура !
Вярвайте ми.... разбих го.... :) ядеше и неможеше да каже нищо ,а само някакви странни звуци издаваше и накрая промълви ..."Ти си безпощадна...грам жал нямаш " :)  ! Тортата наистина стана много, мноооого добра,вкусна до безобразие,всичко в нея се връзваше перфектно, защото докато не я опитах и аз незнаех...да в глава та ми изглеждаше хубава,на вид се получи,но най-важен е вкуса в едно ястие ...еми  ВКУСНА   е хора и то много . Хайде сега с  рецептата да започваме,че ако знаете колко работа ни чака !

Продукти за  блата :

7 яйца
60 гр. пудра захар
100 гр. кристална захар
100 гр. брашно
50 гр. какао
2 бр. есенция ром на Д- р Йоткер за сиропиране

Продукти за кремовете :

500 мл.прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар
5 с.л.брашно
1 ванилия
15 гр. желатин (1 и половина пакетчета)
100 гр. черен шоколад
100 гр.бял шоколад
1 ч.ч.течна сладкарска сметсметана

Продукти за Шоколадовия мус :

Продукти :

600 мл.течна сметана
300 гр.натурален шоколад или кувертюр
3 с.л.пудра захар

За глазурата : 

150 мл.течна сметана
150 гр.натурален шоколад 

Украса по ваше желание 



Започвате с блата и за целта пресейте брашното с какаото.Разделете жълтъците от белтъците.Белтъците разбийте на пухкав сняг,със кристалната захар до меки връхчета, а жълтъците с пудрата захар до побеляване или докато удвоят обема си.Внимателно добавете белтъчния сняг в жълтъчния крем, като бавно разбърквате сместа с кръгови движения, отгоре надолу, за да вкарате повече въздух и да не спадне обема й. На порции добавете и брашното с какаото. Хомогенизирайте всичко внимателно и насипете цялата смес, наведнъж, в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащи стени. 
Печете в предварително загрята до 160° фурна, за около 30-40 минути. Готовият блат трябва да е с приятен кафяв цвят, на пипане да е стегнат и при натиск да пружинира.
Извадете го и го оставете за около 10 минути да се охлади, след което го освободете от пръстена, похлупете върху застлана с хартия за печене скара, да изстине напълно. Когато и това стане го нарежете на желаният брой платки , в случая на две . 
За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, разбъркайте и доразредете с останалото мляко. Сварете гъст крем. Отнемете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително, той ще се разтвори от горещия крем, но не забравяйте да бъркате  докато се стопи. Докато крема е горещ го разпределете в два отделни съда като в единия сипете 2/3 от него. В по-малката част крем сложете начупения черен шоколад. Бъркайте докато се стопи. В повечето крем сложете белия шоколад и отново бъркайте докато шоколада се стопи. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте сметаната на сняг. 2/3 от нея сложете в белия крем, а останалата прибавете към тъмния. Разбийте добре двата крема поотделно с миксер на бързи обороти. Целта е да станат леки и пухкави, може да се поразредят от разбиването,  но след това ще се стегнат от желатина .
Когато направите блата и кремовете започвате сглобяване върху плоска повърхност ,използвайки ринга от тортената форма .
Най-отдолу поставяте единия блат,поръсвате навскъде едната ампула с есенция и отгоре намазвате с целия жълт крем . Следва втория блат ,втората есенция и целия крем с натурален шоколад . Слагате в хладилника за два часа да стегне .

 Пригответе муса като сипете в касерола 350 мл.течна сметана и я сложете на котлона да се загрее хубаво до положение да заври, но не трябва да завира и дърпате от котлона ,а в сметаната добавяте шоколада или кувертюра ,разбъркайте хубаво докато се разтопи шоколада и оставете  сместта  да се охлади напълно . 
Другите 250 мл.сметана им добавете 3 с.л.захар и разбъркайте с миксера до кремообразност.
Добавяйте по малко от изстиналата шоколадова смес в сметаната ,разбъркайте със шпатула леко,за да не спадне и така на 2-3 пъти  обединете двете смеси и налейте шоколадовия мус върху тортата. Върнете я в хладилника за 5 часа,трябва муса да стегне много хубаво и му е необходимо това време.
Идва ред на глазурата. Натрошете  двата вида шоколад и ги залейте с вряща сметана, оставете малко да омекне и се постопи. Тогава с дървена лъжица бъркайте до гладък сос . Когато глазурата стане гладка и лъскава я излейте върху тортата.За удобство поставете тортата отново върху телената скара, за да се отцежда излишната глазура. Добре е да ползвате подложка за тортата, като диаметърът й да е равен с този на тортата. Така няма да се образува гьолче от стичащият се шоколад, а всичкият ще падне през скарата долу, на масата (или в друга тава) . После, след като засъхне лесно се остъргва със шпатулка.Отцедената торта поставете отново върху тортен поднос и пак приберете в хладилника да се охлади и стегне глазурата.Аз я залях с глазура много леко ,само отгоре, за се виждат отстрани различните пластове .
Връщате я пак в хладилника за час,два ,украсявате я по желание и вече е готова ! 
Едно малко,прекрасно,шоколадово бижу пълно с цялата ми любов и приготвено за рождения ден на моя мъж !💗
Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК
Благодаря!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.