вторник, 24 октомври 2017 г.

Странджанки

Чувала съм, че " Странджанка" е национално ястие от Странджа планина, а "Принцеса" е софийска измишльотина, за да звучи по – изискано. ☺
Истината обаче е, че единственото общо между "Принцеса" и "Странджанка" е каймата. "Странджанката" е само с кайма и подправки , прави се на скара и оттам идва и очарователния ѝ аромат. ☺
Едва ли обаче има някой, който да не е чувал, че в бургаския край, на филия с кайма ѝ се казва "Странджанка" или по-скоро " Страндженка" , която е позната в останалата част от страната  като "Принцеса" . "Странджанката" се различава от нея по дължината си и по това, че е с повече подправки.
Ако сте посетител в Бургас и кажете „Искам една Принцеса“, много е вероятно да ви изгледат странно и въпросително. Абсолютно същото се случва, ако сте от Бургас, посетите София например и кажете „Искам една Странджанка“. ☺
Сега аз ще ви представя моя вариант за тази бургаска вкусотия,който ми помага винаги , когато нямам време,защото пак съм си измислила хитрост :) и за нула време имам цяла камара с ароматни и вкусни  "Странджанки" с минимум усулие и минимум време....правя една кана "Айран" и пиршеството започва ! 
Всичко,което трябва да направите е на връщане от работа да минете през магазина и да купите 1 тарелка с готови кюфтета за скара.☺
Те са си овкусени и нищо не е необходимо ,мажете обилно на филийки и печете.За по-голяма автентичност,нарежете,ако можете филийте на диагонал,но не е фатално,ако използвате и стандартни филии.
Печете на предварително загрята на максимална мощност скара или оребрен тиган, поставени с каймата към реотаните или ребрата.
Когато се маже на филията, каймата се притиска добре особено в краищата.
Добре е да се навлажнява ножа, преди намазване.
Скарата трябва да е много добре загрята и да е намазана предварително с мазнина преди поставяне на "Стрнджанката",а когато се запече от страната с каймата ,обърнете да се запече и от другата страна филията за минутка .
Това е всичко !
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК

Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи ! 💖 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.