сряда, 25 октомври 2017 г.

Детство мое

Нарекох я"Детство мое"! 
Ако и вие като мен сте дете на 70 те-80 те години сте я познали,защото това е тортата , която масово ни правеха в къщи на рождените дни .
Тогава детските рожденни дни не се правеха в "Детски кът" ,където за два часа ти взимат 300 лв.за 10 деца , аниматори забавляват децата докато майките пийват кафенце с коктейлни хапки ,а кулминацията е огромна торта за около поне 60 лв. с любимия анимационен герой на рожденика и на вид е страхотна,а на вкус хич я няма ....! :)
Та  нашите рождени дни бяха скромни ..няколко франзели превърнати в сандвичи ,перфектни аниматори ни бяха бабите и дядовците,а майките ни бяха направили ей тази простичка,обикновена и непретенциозна на вид тортичка с домашен блат,домашен ванилов крем ,сиропирана перфектно и богато поръсена с орехи...вкуснаааа и пълна с любов !  
Дояде ми се точно тя и затова днес я направих, а сега ще я споделя и с вас ,ако и вие сте като мен чувствителни и сантиментални не се колебайте ...пригответе я и си спомнете божествения и вкус !
Продукти за блата : 

150 гр.меко масло
150 гр.захар
3 яйца
125 гр.брашно
2 с.л.какао 
1 бакпулвер 

За крема :

1 л.прясно мляко 
4 яйца
 4 с.л брашно
2 ванилии
10 с.л.захар

За сиропиране :
1\2 чаша захар
1 чаша вода 
(ако желаете може да сиропирате с компот)

2 с.л .сладко или конфитюр по избор 
орехи за поръсване и оформяне около 100 гр.
Започвам с блата като в купа разбивам 150гр. захар с толкова масло на стайна температура и после добавям 3 яйца едно по едно, след това прибавям 125гр.  брашно, 2с.л. какао и 1 бакпулвер.Пека на умерена фурна 180 градуса до готовност,около 30 минути ,а формата трябва да е намазана с олио и поръсена с брашно .Когато изстине блата го режа на две.
За крема сложете млякото със захарта  да кипне .В купа разбих 4 яйца с 4 с.л. брашно. Към тази смес прибавих кипналото мляко при непрекъснато бъркане, върнах на котлона (който намалих) и продължих да бъркам докато се сгъсти крема. Оставих да изстине и му прибавих ванилия. 
Пригответе сиропа за сиропиране на котлона колкото да се разстопи захарта .
Когато изстинат крема и сиропа 
взимате формата в която ще оформите тортата слагате единия блат,сиропирате го ,намазвате отгоре с двете лъжици сладко ,а отгоре върху тях обилно с крем . След това поставяте втория блат,пак сиропирате и пак мажете обилно отгоре и отстрани хубаво с крем от който ще ви остане около две чашки,но ще си го хапнете с удоволствие ,защото е разкошен ,пухкав ,ароматен и страхотен .
Сложете в хладилника да стегне за около два часа ,а после посипете с орехи отвсякъде ! 
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.