Нарекох я"Детство мое"!
Ако и вие като мен сте дете на 70 те-80 те години сте я познали,защото това е тортата , която масово ни правеха в къщи на рождените дни .
Тогава детските рожденни дни не се правеха в "Детски кът" ,където за два часа ти взимат 300 лв.за 10 деца , аниматори забавляват децата докато майките пийват кафенце с коктейлни хапки ,а кулминацията е огромна торта за около поне 60 лв. с любимия анимационен герой на рожденика и на вид е страхотна,а на вкус хич я няма ....! :)
Та нашите рождени дни бяха скромни ..няколко франзели превърнати в сандвичи ,перфектни аниматори ни бяха бабите и дядовците,а майките ни бяха направили ей тази простичка,обикновена и непретенциозна на вид тортичка с домашен блат,домашен ванилов крем ,сиропирана перфектно и богато поръсена с орехи...вкуснаааа и пълна с любов !
Дояде ми се точно тя и затова днес я направих, а сега ще я споделя и с вас ,ако и вие сте като мен чувствителни и сантиментални не се колебайте ...пригответе я и си спомнете божествения и вкус !
Продукти за блата :
150 гр.меко масло
150 гр.захар
3 яйца
125 гр.брашно
2 с.л.какао
1 бакпулвер
За крема :
1 л.прясно мляко
4 яйца
4 с.л брашно
2 ванилии
10 с.л.захар
За сиропиране :
1\2 чаша захар
1 чаша вода
(ако желаете може да сиропирате с компот)
2 с.л .сладко или конфитюр по избор
орехи за поръсване и оформяне около 100 гр.
Започвам с блата като в купа разбивам 150гр. захар с толкова масло на стайна температура и после добавям 3 яйца едно по едно, след това прибавям 125гр. брашно, 2с.л. какао и 1 бакпулвер.Пека на умерена фурна 180 градуса до готовност,около 30 минути ,а формата трябва да е намазана с олио и поръсена с брашно .Когато изстине блата го режа на две.
За крема сложете млякото със захарта да кипне .В купа разбих 4 яйца с 4 с.л. брашно. Към тази смес прибавих кипналото мляко при непрекъснато бъркане, върнах на котлона (който намалих) и продължих да бъркам докато се сгъсти крема. Оставих да изстине и му прибавих ванилия.
Пригответе сиропа за сиропиране на котлона колкото да се разстопи захарта .
Когато изстинат крема и сиропа
взимате формата в която ще оформите тортата слагате единия блат,сиропирате го ,намазвате отгоре с двете лъжици сладко ,а отгоре върху тях обилно с крем . След това поставяте втория блат,пак сиропирате и пак мажете обилно отгоре и отстрани хубаво с крем от който ще ви остане около две чашки,но ще си го хапнете с удоволствие ,защото е разкошен ,пухкав ,ароматен и страхотен .
Сложете в хладилника да стегне за около два часа ,а после посипете с орехи отвсякъде !
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.