сряда, 5 април 2017 г.

Козунак с орехи и стафиди(рецепта походяща за начинаещи)





Ако някой от вас още не е пробвал да си омеси домашен козунак,защото се страхува от неуспех това е неговата рецепта . Всички легенди и митове затова "колко е трудно" ,колко дълго втасва...и как накрая отива в кофата стават напух и прах,просто се престрашете,следвайте обясненията и ви гарантирам 101% отличен резултат .

Никога повече няма да си помислите да си купите от магазина, защото вкуса му няма нищо общо,а в този ще се влюбите .Дори,ако не можете да месите или никога не сте месили може изцяло да го забъркате с бъркалките за тесто на миксера и резултата ще същия,веднъж умишлено пробвах и бе супер .

Продукти за тестото :

3 яйца
200г захар
150мл леко топло прясно мляко
2 пакетчета суха мая на д-р Йоткер
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
около 600 - 700г брашно
50г свинска мас
120г масло
2 с.л.масло за намазване
разбито яйце за намазване
захар за поръсване

Продукти за пълнежа:

100г счукани орехи
100г стафиди
есенция ром на д-р Йоткер
1/2ч.ч.захар
настъргана кора от 1\2лимон

Пригответе квас  от маята, малко прясно мляко, лъжичка захар и брашно, колкото за гъста каша. Разбъркайте добре и оставете да втаса на топло място.
 Разбийте яйцата със захарта, млякото и подправките. Прибавете кваса и разбъркайте. С брашното омесете меко тесто. Прибавяйте го постепенно до тогава, докато усетите, че тестото спира да лепне. 
Стопете двата вида мазнина и започнете да я прибавяте постепенно, като същевременно месите тестото. Това е много важно, ако искате козуначеното тесто да стане на конци. Месете тестото докато стане гладко, меко и поеме цялата мазнина. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.
 В купа смесете всички съставки за плънката,
като преди това стафидите ги накиснете във вода за около 10 мин.и я изцедете след това.
Разточете тестото на правоъгълна кора върху набрашнен плот. Намажете с масло и разпределете плънката.
Завийте кората на руло,а формата за печене на торта с падащо дъно намазнете хубаво отвсякъде с олио.
Отрязватв по две три парченца от двата края на рулото и в центъра на тавичката си правите нещо като розичка,а останалата цяла дълга част я пренесете и завийте около розичката.С нож направете прорези на около 2 см.разстояние .
 Оставете козунака да втаса още веднъж за 20 мин, намажете с яйце и поръсете със захар.
Изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Наблюдавайте печивото по време на печене. След половин час може да го покриете с алуминиево фолио, ако е започнало много бърз да се зачервява.  Това е абсолютно нищо сложно и абсолютно никой козунак неможе да се сравни с аромата,който излиза от фурната докато печете вашия .
Съберете смелост,набавете си продуктите и опечете първия си козунак,а аз ви гарантирам, че няма да е последния ви .. ! 💗
Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК

Благодаря !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.