четвъртък, 2 март 2017 г.

Супер пухкав кекс с аромат на лимон и шоколадова глазура




В никакъв, ама в никакъв случай не подминавайте тази рецепта с лека ръка ! Не си помисляйте "а поредния кекс..." защото ще сгрешите,като мен.Имам тази рецепта от години записана и точно ей с тая мисъл я подминавах "а кекс..когато му дойде времето ще го направя има къде,къде по-интересни неща за правене".Да но съм грешала,защото първо като вкус няма нищо общо с нито един,който съм пробвала,като пухкавост пък да не говорим,а че ако бях с вързани очи и някой ме хранеше щях супер убедено да му заявя,че ям козунак... :) това пък е най-необяснимото в случая и за мене беше изненада,когато го опитах.Наистина е уникален, но с писане и думи немога да ви го обясня,трябва да го опитате и гарантирам, че ще се влюбите.Затова започвам с рецептата.

Продукти:
3 чаши брашно(ползвах навякъде за мярка чашка от 200ml.за еднократна употреба)
5 яйца
2 чаши захар
1/2 чаша олио
1 чаша гореща вода
кората на 1 лимон
2 с.л. какао
1 пак. бакпулвер
2 ванилии

За глазурата:
250ml.течна сметана
150 гр.черен шоколад или куверюр
100 гр.млечен шоколад или кувертюр

В две различни купи разделята белтъците от жълтъците на яйцата.Сипвате

по 1 чаша захар и на двете места.Белтъците разбивате на твърд сняг,а при жълтъците разбивайки добавяте и ванилията,водата,бакпулвера,олиото и брашното.
Изключете  миксера и с лъжица  внимателно добавете белтъчния сняг в жълтъчния крем, като бавно разбърквате сместа с кръгови движения, отгоре надолу, за да вкарате повече въздух и да не спадне обема .
Отделете 1\5  от получената смес горе-долу в отделен съд и я разбркайте с какаото.




В другото тесто добавете настърганата  кора на един лимон и разбърквате пак.
Намажете кексовата форма в която ще печете кекса много хубаво с олио,не пропускайте местенце,след това поръсвате обилно с брашно пак навсякъде и излишното го изтръсквате от формата.
Включете фурната да загрява на 180 градуса и изсипете половината от бялата смес,след това какаовата и отгоре останалата
част от бялата.
Слагате да се пече на постоянни  180 градуса, около 40-45 минути са достатъчни,но може пак да си го пробвате с клечка,защото всяка фурна пече различно.
Когато сте убедени,че е опечен извадете го и го оставете настрана 15 минути  да поизстине и след това внимателно го извадете от формата и го сложете върху дъска или скара до пълното му изстиване.
Заемете се с глазурата  като начупите  двата вида шоколад и ги залеете с сметаната,която сте загряли до кипване и с  лъжица разбъркайте докато се поллучи гладък сос и глазурата стане гладка и лъскава тогава я излейте върху кекса.

За удобство използвах правоъгълната тава от фурната,в нея обърната наобратно сложих кексовата форма, а върху нея изстиналия кекс,така когато залях с шоколада излишното изтече в долната тава и после си го изядохме отделно(нищо не се изхвърли).
Това е хора,направете го.Незнам кое по-първо да му похваля,аромата на лимон ли,пукавината ли,цялостния вкус ли,но аз със сигурност много скоро ще го направя пак.Отцедения кекс поставете отново върху тортен поднос и приберете в хладилника да се охлади и стегне глазурата.💗




Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК

Благодаря !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.