петък, 10 март 2017 г.

Заек с ориз в глинен гювеч(сочен,крехък и вкусен)



Масовото мнение е че това ястие е сухо поради това,че самото заешко месо е сухо и това абсолютно не е така.
Когато е приготвено правилно всичко си му е наред.Това е една прекрасна рецепта на комшийката ми,чийто баща гледа зайци и още като дете си облизвах пръстите ,когато тя го приготвяше.Моят заек също е питомен,така че запретнах ръкави и се заех да го сготвя и да направя напух и прах мненията за сухия заек и успях ... и е сочен и е крехък и е много, много вкусен !

Продукти:
Заек
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1 настърган домат
2-3 дафинови листа
20 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
1 с.л. чубрица
1/2 ч.ч. червено вино
1 ч.л. червен пипер
сол
3 1\2 ч.ч. вода

Заека се измива и се подсушава,а ако има дреболийки вътре в него се нарязват на дребно.
Ако искате може да си го нарежете на порции,но аз исках да е цял.Затова  загрях  малко олио в една тавичка на котлона и сложих вътре целия заек,целта е месото да  се запържи леко, колкото да се запечата.
Извадих го и го и го сложих в гювеча.
В същата мазнина  сложих нарязания  лук и морков да се пържат, добавих  оризът и дреболийките, а след това и доматите,червения пипер и залях всичко  с виното.

Овкусих с  останалите подправки, намалих котлона и го  оставих да къкри докато поизври алкохолът. Готовата смес  се изсипва в гювеча, прибавя се водата и  яститето се слага да се пече в студена фурна.
Първоначално се пече на максимални градуси и след половин час се намалява на 150 градуса за още час и половина или до пълна готовност на продуктите.


 Пригответе си го и ще си оближете пръстите,както ние направихме снощи,хич не се колебайте, гарантирам !  :) 💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.