четвъртък, 11 май 2017 г.

Трите тайни на "Върховните пържени кюфтета"

Всеки обича пържени кюфтета и всеки си има своя рецепта за приготвянето им разликата обаче е ,че едните са просто кюфтета, а има други от които като отхапем и резултата е "Аууу тия  кюфтета са страшни " ! ☺
За да стигнем до това " Аууу" има три основни правила,които винаги трябва да спазим,за да получим ароматни,крехки и сочни кюфтенца и първото е каймата да си от месо,а не купена готова в нея има вода и сол в най-добрия случай(да не изпадам в подробности....!
Аз си избирам едно парче свинска плешка около 700 гр.и 300 гр.телешко в магазина и моля да ми го смелят . 
Второто условие за супер кюфтета е овкусяването на каймата и третото и най-важното е самото омесване.
Ей там се крие великия майсорлък , аз я меся около час, а след това я оставям да си почине на стайна температура поне два часа - дори и през лятото. Но ако е много голяма жега - добре е това да става в хладилник, само че по-дълго време - 5-6 часа. Тези дори ги омесих снощи,а ги пържих днес на обяд ,естеството каймата нощува в хладилника .
                                                                  Продукти :

1 кг.кайма смес 70:30 % ,свинско:телшко
1 глава стар лук
1 връзка пресен лук
2 яйца
4-5 филий сух хляб
1\2 ч.л.млян черен пипер
1 с.л.чубрица
1 равна ч.л.кимион
1 бакпулвер
1\2 връзка магданоз
сол на вкус

брашно
олио
Взимам една голяма купа и слагам каймата в нея.
Накиснете филиите хляб в студена вода, после ги отцедете добре и натрошете мокрия хляб на ситно върху каймата.
Нарежете кромида и пресния лук на дребни кубчета и добавете към сместта.Нарежете магданоза на ситно,добавете и него .Чукнете двете яйца.
Сложете подправките: чер пипер, кимион (задължително), сол, чубрица,бакпулвера .
Сега започва най-важното: омесването на каймата. Едва ли има някой, който да не знае как се меси кайма.  В случая обаче има няколко много важни нещица, които трябва да с спазват, за да се получи хубава  смес за пържени кюфтета. Месете , като използвате и двете си ръце , разстилайте сместт с длани, мачкайте я в шепите си и между пръстите си, пак я разстилайте с юмруци и отново събирайте на купчина. Месете я по този начин достатъчно дълго време - поне 20 минути. По време на месенето топвайте от време на време ръцете си  в студена вода. Допустимо е да вложите в каймата, ако е много суха, 1-2 малки шепички вода или просто 1-2 пъти лекичко да наръсите сместа с капки водичка. Когато сметнете, че сместа ви е станала достатъчно хомогенна, съберете я на топка, вдигнете я високо в дланите си и започнете да я "блъскате", със сила от високо и да чувате силен звук от удара на голямата топка кайма поне 15-20 пъти.Съберете готовата смес на купчинка  и я оставете на стайна температура  поне за два часа. Аз оставих моята омесена кайма в хладилника през нощта, защото я месих доста късно вечерта.
В тиган с незалепващо покритие  сипете достатъчно олио (с дълбочина поне пръст и половина). Ако пържите в малко мазнина, кюфтетата ви ще попият много  и ще станат мазни. Сгорещете добре олиото.
Откъсвайте от отлежалата кайма топки аз загребвам с една голяюа лъжица,която ползвам за мярка и ги оформям в сгънатите си като свод длани с въртеливо движение, но без натиск .Овалвайте едно по едно топчестите кюфтета в брашно, но без никакъв натиск, после леко ги притиснете между сводовете на дланите си (но много леко, не ги правете плоски)  и оформете пухкави кръгли кюфтета с възможно най-правилна форма.
Пържете ги в силно сгорещено олио ,на средна степен на котлона до приятна зачервена коричка. Като се изпържат от едната страна, обърнете внимателно с дървени или силиконови прибори (в никакъв случай не ги дупчете с вилица при обръщането и изваждането от мазнината). Така ще ги запазите пухкави и сочни, дори когато изстинат.
Готовите кюфтета оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Да ви е сладко !!! 💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.