Обичам традиционната шкембе чорба,която си е с телешко шкембе , но тази с агнешкото шкембенце и чревцата я обожавам . Тя има по различен и специфичен вкус от другата , а и аромата и е друг . Затова за празника утре приготвих и тази глезотия ,нека има и чорбичка ! :)
Попарва се агнешкото шкембе с вряща вода за няколко минути, след което веднага се остъргва с остър нож откъм вътрешната страна. След това се изчиства и от външната страна, като зацапаните места се измиват или остъргват с нож, заедно с ципата.
Измива се отново шкембето, поставя се в тенджера и се залива със студена вода. (Водата не трябва да е посолена и винаги трябва да е покрила шкембето). Агнешките чревца ги измивате едно по едно като ги обръщате с кука за плетене,за да са чисти и отвътре,а след това си ги подреждате като сноп коса , сплитате ги на плитка и ги слагате да са варят в тенджерата заедно с шкембето .
Следете процеса на варене и доливайте вода , докато се сварят и станат крехки,а след това ги извадете в чиния да изстинат и ги нарежете на дребно .
В тенджерата при бульона от варенето сипете един литър хубаво прясно мляко,висок процент (аз слагам "Мегле 3,6% ) и овкусете със сол на вкус .
Разтопете на котлона около 70 гр.масло
и когато започне да цвърчи сипете при него една равна с.л.червен пипер ,разбъркайте 20-30 секунди да се запържи, дръпнете го от котлона и директно го изсипете в тенджерата при бульона и млякото .
Добавете и нарязаните шкембе и чревца,разбъркайте всичко и дръжте тенджерата на котлона до момента в които видите,че тръгва да завира,всъщност не трябва да позволявате да завира,дърпате тенджерата от котлона една идея преди да заври !
В бурканче или купичка си счукайте 3-4 скилидки чесън и добавете 100ml оцет.
Сервирайте чорбата гореща в компанията на млян черен и лют червен пипер,оцет и чесън и от мен Весели празници ! 💗
Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК
Благодаря !
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.