неделя, 28 май 2017 г.

Тирамису



Кой обича "Тирамису"..... този толкова популярен  десерт . Превода от  италиански на"тирамису“ означава буквално "вдигни ме на крака!", „ободрѝ ме!“, заради двете си съдържащи кофеин съставки, кафето и какаото.Това е моето предложение за десерт за този уикенд " торта Тирамису " !

Продукти :
1 пакет бишкоти "Савоярди" 400 гр.

За сиропиране на бишкотите:

2 супени лъжици разтворимо кафе
8 супени лъжици вода
350 мл прясно мляко
малко ром (аз ползвам есенция ром на д-р Йоткер 2 бр.)

Крем:
4 яйца
14 с.л.захар
500 гр. маскарпоне
2 ванилии

какао  за поръсване:

За това тирамису най-добре ми пасва формата за торта с подвижно дъно,защото събира точно бишкотите.
Първо пригответе течността за напояване на бишкотите: сложете водата да заври, излейте я върху разтворимото кафе и разбъркайте, за да се разтопят всички зрънца. Добавете млякото и есенцията ром и  оставете настрана.
За крема отделете жълтъците и белтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг заедно с 7.с.л.захар,а пък жълтъците разбийте също с 7.с.л. захар до побеляване и добавете в тях маскарпонето като продължете да разбивате, докато се смесят.
След това прибавете и снега от белтъците. С миксер на най-ниската скорост или с шпатула много внимателно объркайте трите съставки, така че да получите хубав гъста крем.
Във формата, в която ще приготвяте тирамисуто, поставете на дъното малко от крема и намажете цялото дъно.
Напоете всяка бишкота леко в кафето, като само я топнете, и ги подредете плътно на дъното.
След това намажете със слой от крема и отново покрийте със слой бишкоти. Намажете ги с останалия крем и най-отгоре поръсете с какао или шоколад на прах.
Най-добре е сладкишът да престои в хладилник за 24 часа, за да може лесно да се разреже и да се получат хубави парченца ! 💗


Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК
Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.