сряда, 27 декември 2017 г.

Мераклийско мезе за празник

Нарекох го " Мераклийско мезе за празник " , защото просто друго име не му отива .
В тази тавичка има Телешки език , Телешко шкембе , Печурки овкусени богато с ароматни подправки, запечени в масло и за разкош гарнирани  с кашкавалена коричка....вкусноооо....мноооого вкусно хора ! ☺
Колко винце пие това мезенце , думи нямам .
Определено не е ястие за всеки ден в нито един аспект ...играчка е да го приготвиш , затова го правя само по празници , но вкуса му си заслужава от всякъде жертвата .
Обикновено му слагам и телешки мозък ,но този път не успях да намеря , така че ако вие откриете не се колебайте да сложите и мозък,още по уникално вкусно ще се получи .
Това е ястие само за ценители, не всеки яде такива неща знам ,но аз ги обожавам и ви пазих тази рецепта да я пусна преди Нова година, защото повода е идеален да си го приготвите и да му се насладите..ще си оближете пръстите,а докато се пече от фурната излиза такъв неустоим  аромат ,че място няма да си намерите .
Продукти за тавичката на снимките :

1кг. телешки език
1 кг.телешко шкембе
400 гр.печурки
1 чаша бяло вино
4-5 чорбаджийски чушлета
100 гр.масло
1/2ч.л.млян черен пипер
2 скилидки чесън
сол на вкус
150-200 гр.кашкавал

За варенето на езика :
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
10 зърна черен пипер
Измийте езика и го сложете да се вари ,заедно с описаните подправки . Ако нямате херметическа тенджера ще ви отнеме около 4 часа ,за да го сварите перфектно, като през това време трябва да му доливате вода ,за да е покрит . Когато де свари,още докато е топъл трябва да го  обелите и да остане само чисто месо като на снимката. Нарежете езика на едри кубчета. Измийте шкембето и го сложете да се вари до абсолютна готовност и когато това стане нарежете и нето на парчета.
Измийте гъбите и ги нарежете на едри парчета.
Вземете тавичката, която сте определили за печене и сложете в нея езика и шкембето. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги разбъркайте.  Добавете двете скилидки чесън ,всяка разрязана на две части .  Добавете печурките ,
чорбаджийските чушлета ,парчето масло и залейте с чашата бяло вино .
Вкарайте тавата във фурната, която сте загряли на 200 градуса  и след около 10 минути, разбъркайте всичко хубаво -гъбите ще са пуснали вода,а маслото ще се е разтопило .
Намалете градусите на 170 и печете около 30 минути , трябва да изври водата на гъбите и да се зачерви месото .
Поръсете с настъргания кашкавал и малко магданоз  , пак усилете градусите и печете 6-7 минути докато се разтече кашкавала и ястието добие апетитен златисто-кафяв цвят и завършен вид .
Мерак,търпение и любов си трябва, за да се сготви , но направите ли го ще ви се отплати богато с вкус и ще ви превърне в звездата на празника , която пожертва бая време,изми бая неприятни за миене тенджери и чинии,но сготви нещо наистина уникално страхотно . Весели празници!  💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.