неделя, 10 декември 2017 г.

РАЗЯДКА КАТЪК

Това е салатата достойна за празничната трапеза във всеки един български дом и която ако не си приготвите и не опитате може да се сърдите единствено на себе си... ! ☺
Всичко в което участват печени червени чушки е убийствено вкусно ,такава е и тази "Салата-Катък" , просто страхотна и за разкош гарнирана със смлени орехи , които още толкова обогатяват невероятния и вкус .
Катъкът е традиционно родно предястие,разядка ,мезе или салатка, което е особено популярно в Родопите и класическата му рецепта гласи да се прави от последното мляко,което  дават овцете август месец . В случай, че не можете да го приготвите, спазвайки това условие, достатъчно е да добавите овче сирене .
Традицията за приготвяне на катък в този край е, заготовката да се сложи за отлежаване в глинена стомна при непроменяща се температура, като за най-подходящо се посочва кладенец . Така приготвената смес отлежава дълго, а в някои случаи дори над шест месеца.
През времето, в което продуктът отлежава, млякото се сгъстява и придобива специфичен резливо-кисело-солен вкус. След изваждането му от кладенеца, стомната се чупи и продуктът се консумира директно без обработка.

Естествено аз нямам кладенец , нито стомна , но ви уверявам,че рецептата ,която сега ви предлагам е с перфектен вкус , въпреки че не са спазени тези изисквания ,хапнете  ли си ще я вкарате в "любими " веднага и ако искате вярвайте, но и през ноща ходих до хладилника с една лъжичка до купата в тъмното ... като мишка ! ☺
 Продукти :

200 гр. майонеза
500 гр.цедено кисело мляко
300 гр.овче сирене(може и краве)
1 буркан печени и обелени червени чушки
5-6 големи  скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
50 гр.смлени орехи
Вземете голяма купа и с вилица намачкайте сиренето .
Добавете майнезата и цеденото мляко ,пресовайте скилидките чесън .
Нарежете чушките на едри парчета , сложете и тях в купата ,разбъркайте всичко хубаво и опитайте с лъжичка как е на вкус...колко е осолило сиренето и тогава преценете колко сол да добавите .
Поръсете отгоре със ситно нарязания магданоз и смлените орехи .Оставете в хладилника за 2-3 часа да се охлади хубаво и да се обединят вкусовете на продуктите .
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.