понеделник, 11 декември 2017 г.

Пиле "Капама"или "Бабината яхния"


Така му казваше тя на това ястие "Пиле-капама".
За мен си е чиста яхния и сега като търся логиката защо му е казвала така единствения отговор,който ми идва е, че е защото абсолютно всичко се слага заедно в началото и се вари на слаб огън,нещо подобно като"Банската капама",но истината е че ние с братовчедите ми като деца бяхме луди по тази гозба и когато ходехме при нея винаги това искахме да ни сготви и с топлата питчица,която беше омесила си облизваме пръстите буквално ! ☺
Опитвала съм да я направя само с пилешки бутчета или само с филе,но резултата и съответно вкуса съвсем не са същите .

Продукти:

1 цяло пиле
3 големи глави лук
1 глава чесън
100 мл.млени домати
1/2 ч.л.черен пипер млян
20 зърна черен пипер
1 ч.л.червен пипер
олио ( може и без,пилето си пуска достатъчно мазнина)
2 с.л.чубрица
сол на вкус
3 с.л. брашно



Измивате и нарязвате пилето на съответните порции и го слагате в тенджерата в която ще го готвите .Нарязваете лука на половинки полумесеци,а чесъна всяка скилидка на две на три и ги слагате в тенджерата при месото. Добавяте доматения сос,брашното и подправките и доливате вода да покрие съдържанието на тенджерата.Разбърквате, слагате капака и слагате ястието на котлона.Когато заври,намалявате да си къкри и леко открехвате капака.
Това е всичко . Има няма час е много дори и ще си хапнете вкусната яхния на баба. Свари ли се месото е готова .
Идея си нямате с колко много любов ни я готвеше тя , така че не забравяйте в никакъв случай основната съставка  ! 💖
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.