Ой Коледо,мой Коледо , родило се боже чедо , пеят от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер "Коледарите " и с песнте си гонят караконджули, вампири и таласъми .
"Коледуването" е традиционен български обичаи при който момци
коледари, водени от по-възрастен мъж, наричан „станеник“, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и в къщата, като пожеланията в тези песни са посветени на стопанина и са пожелание за здраве и щастие в семейството му и придобив в стопанството.
След песните, водачът на групата, който държи в ръце подарения от стопаните коледарски кравай,казва " От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!“ !
Тези гевречета са изключително пухкави , вкусни и лесни за приготвяне и чудесно биха допълнили и украсили коледната ви трапеза !
За тестото :
200 мл. прясно мляко
1 п. суха мая на Д-р Йоткер
3 с.л. олио
1 яйце
1 белтък
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
400 гр брашно
1 п. суха мая на Д-р Йоткер
3 с.л. олио
1 яйце
1 белтък
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
400 гр брашно
За намазване на гевреците :
1 жълтък плюс 1 ч.л.олио
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2 с.л.брашно и се оставя на топло да шупне 10 мин.
В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта,олиото ,яйцето, белтъка и шупналата мая.Замесва се еластично тесто ,което не трябва да лепне.За да станат меки и пухкави гевреците ударете тестото 30 пъти в масата .
Тестото се намаслява ,поставя се в купата ,покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се разделя на 10 топки ,а всяка една на още две,т.е. общо 20 топчета.Топчетата се разточват отначало м-у дланите ,а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40 см. Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.
Може да импровизирате и други форми .
Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката ,покрита предварително с хартия за печене.Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак ,поотделно ,или на един да се редуват ивица сусам -ивица мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат около 15 минути,повече не е необходимо,защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на приятен златист загар - но внимавайте да не ги препечете. Весели празници! 💖
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта,олиото ,яйцето, белтъка и шупналата мая.Замесва се еластично тесто ,което не трябва да лепне.За да станат меки и пухкави гевреците ударете тестото 30 пъти в масата .
Тестото се намаслява ,поставя се в купата ,покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се разделя на 10 топки ,а всяка една на още две,т.е. общо 20 топчета.Топчетата се разточват отначало м-у дланите ,а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40 см. Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.
Може да импровизирате и други форми .
Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката ,покрита предварително с хартия за печене.Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак ,поотделно ,или на един да се редуват ивица сусам -ивица мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат около 15 минути,повече не е необходимо,защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на приятен златист загар - но внимавайте да не ги препечете. Весели празници! 💖
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.