сряда, 13 декември 2017 г.

Коледарски гевречета, колачета или кравайчета



Ой Коледо,мой Коледо , родило се боже чедо , пеят от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер "Коледарите " и  с песнте си гонят  караконджули, вампири и таласъми  .
"Коледуването" е традиционен български обичаи при който момци
коледари, водени от по-възрастен мъж, наричан „станеник“, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и в къщата, като пожеланията в тези песни са посветени на стопанина и са  пожелание за здраве и  щастие в семейството му и придобив в стопанството.
След песните, водачът на групата, който държи в ръце подарения от стопаните коледарски кравай,казва  " От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!“ !

Тези гевречета са изключително пухкави , вкусни  и лесни за приготвяне и чудесно  биха допълнили и украсили коледната ви трапеза !
За тестото :

200 мл. прясно мляко
1 п. суха мая на Д-р Йоткер
3 с.л. олио
1 яйце
1 белтък
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
400 гр брашно

За намазване на гевреците :
1 жълтък плюс 1 ч.л.олио

За поръсване :
2 с.л.сусам
2 с.л. мак

Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2 с.л.брашно и се оставя на топло да шупне 10 мин.
В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта,олиото ,яйцето, белтъка и шупналата мая.Замесва се еластично тесто ,което не трябва да лепне.За да станат  меки и пухкави гевреците  ударете  тестото 30 пъти в масата .
Тестото се намаслява ,поставя се в купата ,покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се разделя на 10 топки ,а всяка една на още две,т.е. общо 20 топчета.Топчетата се разточват отначало м-у дланите ,а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40 см. Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.
Може да импровизирате и други форми .
Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката ,покрита предварително с хартия за печене.Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак ,поотделно ,или на един да се редуват ивица сусам -ивица мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат  около 15 минути,повече не е необходимо,защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса  фурна до получаването на приятен златист загар - но внимавайте да не ги препечете. Весели празници!  💖
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.