сряда, 6 декември 2017 г.

Ризото с гъби

Обичате ли "Ризото с гъби " ? ☺
А знаете ли  как да си го приготвите и да е убийствено вкусно , с кремообразна структура,  което  е и една от основните тънкости на перфектно сготвеното  ястие .
" Ризотото " е типично италианско ястие . За приготвянето на ризото, се използва кръгъл бисерен ориз (най-добре от сорта арборио), който, в зависимост от региона, предварително се запържва в зехтин или краве масло. След запържването към ориза се долива бульон (месен или  зеленчуков) и се задушава с постоянно бъркане. Добавят се по желание и според рецептата — месо, гъби или зеленчуци и се сервира с настърган отгоре " Пармезан" .
Така го готвят италианците , но в България много малко хора ще купят от този сорт ориз ,който килограма му е към 10 лв., а за "Пармезана " пък въобще да не говорим.
Точно затова ви адаптирах рецептата с български бисерен ориз и отгоре поръсих с настърган кашкавал и ви гарантирам, че стана мноооого вкусно и лесно достъпно за всяко българско домакинство.
Разбира се който желае може да приготви рецептата и с оригиналните продукти - ориз " Арборио " и " Пармезан " , други разлики няма .
И последно преди  да мина към рецептата,  тъй като ще ви трябва около 1 литър бульон , хубаво е , ако имате домашен , примерно аз сега ползвах бульона от варено пиле , но ако нямате използвайте кубчета .

Продукти  :

300 гр ориз "Арборио "или " Бисерен"
300 гр. пресни печурки
2 скилидки чесън
1 глава лук
50 гр. масло
2 с.л. зехтин или олио
200 мл. бяло вино
 магданоз
сол и черен пипер на вкус
30 гр.  настърган"  Пармезан" или кашкавал
1 литър бульон пилешки или зеленчуков
Почистете, измийте и нарежете пресните гъби.
Разтопете  маслото ,  запържете чесъна и лука,колкото  да омекнат , добавете гъбите .Запържете ги за 5 минути, подправете със сол и черен пипер на вкус.
Извадете чесъна, лука и гъбите, оставете ги настрана.
Загрейте 1 с.л. зехтин или олио ,  добавете ориза.
Запържете го за около 1 минута и налейте виното.
Бъркайте докато се изпари течността.
Добавете черпак бульон, разбъркайте и след като се поеме течността, добавете отново. Котлона нека да ви е на средна степен и в следващите 15 минути правите именно това ,сипвате черпак бульон , бъркате , ориза го поема и сипвате следващ .
След 15 минути добавете половината от гъбите, които отделихте , пробвайте ориза и ако е е необходимо продължете с доливането на бульон до  готовност на ориза.
После дърпате от котлона ,   добавяте останалите гъби, нарязан на ситно магданоз и сервирате горещо с настърган ' Пармезан" или кашкавал.
BON APETITO както казват италианците, гответе с любов,хранете се вкусно и бъдете щастливи!  💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.