вторник, 5 декември 2017 г.

Никулден с "Пъстърва "



След голямото ми разочарование миналата година от един ужасно тлъст и мазен шаран , явно още не ми е минало,защото реших Никулден да го почетем с вкусна планинска"Пъстърва " ! Не мога да кажа,че обожавам риба и това е не защото самата риба не е вкусна,а защото е много относително откъде ще я купя,замразявана ли е,в какви води е плувала , има ли дъх на тиня ,морска ли е речна ли е и поради всичките тези причини просто съм предубедена и когато ни се дояде риба в къщи я взимам със страх на каква ще попадна.
Но когато рибата е с ясен произход и  вкусно и добре приготвена си я обичам във всякакви вариации. Тази пъстърва,която сега приготвих е планинска и много вкусна .
Спрях се на варианта да я изпържа,защото просто такава ни се хапваше.
За целта смесвам равни части бяло и царевично брашно с половин чаена лъжичка сол и овалвам хубаво отвсякъде рибата( понеже моите риби бяха по големи и нямаше как да се събере цяла  в тигана я нарязах на парчета).
Оваляните парчета пържих в сгорещено олио на средна степен на котлона до златисто-кафяв цвят.
Този модел печени картофи ги приготвям предимно,като гарнитура на риба,защото  много се връзват . Трябва да са нарязани на шайби като чипс,но не прозрачно тънки,а да има картоф и след това ги редя в най-голямата тава,която имам(тази от фурната) на един ред и плътно едно до друго.
Посолявам,сипвам олио тук-там,парченца масло тук-там (естествено немско,защото другото просто не е масло) и водичка едва-едва да ги покрие. Разклащам леко тавата,за да се обединят съставките,но не трябва да се разместват картофите и ги слагам в гореща фурна на 180-200 градуса за около 30,максимум 40 минути са готови.
Наблюдавате ги на вид да ви харесат и ги изключвате,а по време на печенето не ги бъркайте,не им е нужно.Стават много сочни отвътре,хрупкави отвън и ухаят божествено на масло ! 



И така  Честит Никулден на всички празнуващи , нека помолим свети Николай  да закриля домовете и да пази децата ни !
Сгответе си рибка с любов,хапнете я с още по-голяма любав с любимите си хора и естествено  бъдете мноооого  щастливи  !  💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.