петък, 9 юни 2017 г.

Шоколадови топчета, шоколадови бонбони и шоколадови тортички с шоколадов сироп



И трите  изкушения са  направени от една и съща сърцевина , а именно " Балканчета" и бисквити - невероятно добра комбинация .
Около 4-5 часа си поиграх вчера,защото е играчка,но вкуса е неустоим. Докато чаках бонбоните да се отцедят от излишния шоколад, мъжа ми мина и си открадна една в движение,с нестегнал шоколад и после мине не мине само питаше "Ауу страшни са тия бонбони,цепят мрака...а кога ще стават за ядене... ? :)
Рецептата си е чисто моя, роди се случайно от любовта ми към " Балканчетата",но първо мислех да са само топчета...после ми дойде идеята да пробвам и бонбоните, а още по-късно пастичкте,а следващия път ще пробвам направо цяла торта да тествам как ще се получи и ще ви разкажа .

Продукти :

1 пакет бели бисквити " Закуска "0,330 гр.
13 суха паста " Балкан"
2 ампули есенция ром на д-р Йоткер
масло - 250 гр.
3 с.л.какао
3 с.л.сладко от ягоди
50 гр.стафиди

За глазурата :

250 ml.течна сметана
150 гр.черен шоколад или кувертюр
100 гр.млечен шоколад или кувертюр

Във възможно най-голямата купа,която имате начупете на дребни парченца бисквитите,а после върху тях и "Балканчетата" .Стопете маслото на котлона ,нека изстине леко и го сипете в купата и него. Накиснете стафидите за около 10 минути в топла вода,за да омекнат и прибавте и тях,а също ромовата есенция,какаото и сладкото от ягоди .
Запретнете ръкави и хубаво с ръце размесете всички съставки до пълна хомогенност,когато започнете купата ще е с връх,а когато се хомогенизира и е готова ,сместа пада под половината на купата и е супер много лепкава .
Сложете в хладилника за 20 минути, за да стегне малко и да се работи по-лесно .
Идеята за бонбоните,дойде спонтанно както ви казах ,просто имах на масата кутия с бонбони и ми хрумна да използвам да напълня формата им със сместта .
Така и направих и сложих в камерата  да замръзват 30 бр.бонбони .
След това натъркалях 40 топчета и тях сложих в камерата , а останалата смес прехвърлих в 4 еднократни формички за крем карамел и те отидоха в камерата.
Процедурата по замразяването ми беше необходима , за да стегнат хубаво преди да ги залея с шоколад . Държах ги в камерата два часа и бяха готови ,оформени и лесни за работа .
Затоплих си в съд на котлона сметаната и когато завря я дръпнах от котлона и сипах в нея двата вида шоколад , разбърках хубаво до пълното стопяване на шоколада и получаването на  гъста ,хубава и лъскава глазра . Оставяте настрана ,за да изстине преди да залеете сладкишите .
Вземете една тава и някаква решетка,аз ползвах скарата на микровълновата,за да редите върху нея бонбоните да се отцедят хубаво от излишния шоколад .
Първо започнах с бонбоните, извадих ги от формата и един по един ги потапях в глазурата и редях върху скарата,а когато се отцеди излишния шоколад ги подредих върху форма за торта и ги вкарах в хладилника (вече не камерата)да стяга глазурата .
После направих същото с топчетата и с пастичките .
Целия хладилник беше пълен с бонбони по всички рафтове . :) Оставих ги така за цялата нощ ,а на сутринта ги украсих леко ,аранжирах и приготвих за снимки .

Резултата беше ,че бях сътворила без да искам супер вкусни шоколадови бонбони,които няма откъде да се купят,вярвайте не ви ги хваля напразно - ЖЕСТОКИ СА !!! :)
Топчетата ги овалях в кокосови стърготини,а за пастичките направих малко шоколадов сироп като загрях  100 ml.течна сметана и разтопих в нея докато е топла 50 гр.натурален шоколад и ги сервирах така . Едно тръгнах да правя,съвсем друго излезе,но в пъти по-добро от първоначалните ми очаквания,така че поне веднъж опитайте рецептата и ви гарантирам, че ще ви стане любима. Много скоро ще направя и тортата , просто като виждам вкуса на  бонбоните съм сигурна,че и торта ще бъде неустоимо шоколадово изкушение  !  💗



Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК
Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.