четвъртък, 22 юни 2017 г.

Торта " Гараш "





Оказва се ,че тази божествено вкусна торта има български корени,измислена е преди повече от 100 години от австроунгареца Коста Гараш , който по това време управлявал хотел "Ислях хане" в Русе ,а в салоните на хотела княз Александър Батенберг посрещал крале. Именно за един от тези приеми Гараш създава „Гараш”. :)
На който му е любопитно по долу ще кача линк към цялата публикация по тази тема ,а сега към рецептата !

Продукти за блатовете :

 10 бр. белтъци
 200 гр. захар
 220 гр.смлени орехи
  50 гр.брашно

За крем Гараш:

400 гр.течна сметана
80 гр. захар
400 гр.шоколадов кувертюр

За глазурата :
200 гр.натурален шоколад
200 ml.течна сметана

За украса :
кокосови стърготини
зелена сладкарска боя

Белтъците се разбиват, но не чак толкова, че да станат на сняг, защото в противен случай стават много трошливи. Прибавя се постепенно захарта, като разбиването продължава. Прибавят се и орехите и се разбърква съвсем малко, колкото да се обърка всичко. Сипва се и брашното и се обърква, но не с миксер, а съвсем леко.
От тази смес се правят 4 платки , като трябва да са еднакво големи,аз установих,че сместта се разделя по равно като за всеки блат сложих по 7 с.л. Платките се изпичат в предварително добре загрята фурна на 200  градуса, някъде по 10 минути на блат отиват , а тавичката да е застлана с хартия за печене .Оставете ги да изстинат хубаво , а вие се заемете с крема .
Добре охладената сметана се разбива много хубаво на крем, заедно със захарта. Прибавя се по малко от разтопения на водна баня шоколад, като се разбива непрекъснато.
Следва да сглобите тортата .
Платките се слепват една по една с готовия вече крем. Отгоре, вече сглобената торта също се намазва с крема, заглажда се добре и се оставя в хладилника за 2-3 часа да се постегне.
През това време си оцветете кокосови стърготини по метода с пликчето :)
Пригответе глазурата като сложете течната сметана да заври ,дърпате я от котлона и сипвате шоколада ,бъркате да се разтопи хубаво , нека изстине и намажете отвсякъде тортата .
Украсете я със кокосовите стърготини и нека поседи в хладилника 3-4 часа преди да и се насладите ,за да се обединят вкусовете ! Да ви е много, мноооого сладичко ! 💗
Ето линк към публикацията за българските корени на торта "Гараш " !
https://nova.bg/news/view/2017/06/17/185304/шифърът-на-гараш-торта-с-български-корени/

Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.