събота, 3 юни 2017 г.

Мини-еклеров сладкиш



Този сладкиш си е малко бая играчка да се направи,но повярвайте ми вкуса му е незабравим и си заслужава жертвата на 100 %.Крема е страшно вкусен ,но първо трябва да се приготвят еклерите .
Продукти за еклерите :

250 мл вода
75 г масло
150 г брашно
1/2 ч.л. захар
щипка сол
4 яйца

Продукти за кремовете :

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л.захар
5 с.л.брашно
1 ванилия
15 гр. желатин (1 и половина пакетчета)
100 гр. черен шоколад
100 гр.бял шоколад
1 ч.ч.течна сладкарска сметана

Започваме с приготвянето на пареното тесто за еклерите.
Сложете в тенджерка водата , маслото , захарта и солта. Щом течността кипне я дръпнете от огъня и сипете наведнъж брашното. Бъркайте енергично докато получите гладко , еластично тесто , което се отделя от стените на съда. Върнете обратно на котлона и бъркайте за кратко докато на дъното на тенджерката се получи бял пласт. Оставете тестото да изстине , след което прибавете едно по едно яйцата като бъркате непрекъснато с миксер с бъркалките за тежко тесто.
В тава , покрита с хартия за печене направете малки еклерчета (не по-големи от лешник). Сипвайте по малко тесто с чаена лъжичка. Ако искате да станат по-гладки , мокрете си дланите и с ръце правете малки топчета от тестото. Изпечете еклерите в предварително загрята на 200 градуса фурна.

За крема смесете захарта и брашното. Разредете с малко мляко и разбъркайте за да получите гладка каша. Сложете жълтъците, разбъркайте и доразредете с останалото мляко. Сварете гъст крем. Отнемете от огъня и сипете желатина. Не е нужно да го стопявате предварително, той ще се разтвори от горещия крем, но не забравяйте да бъркате  докато се стопи. Докато крема е горещ го разпределете в два отделни съда като в единия сипете 2/3 от него. В по-малката част крем сложете начупения черен шоколад. Бъркайте докато се стопи. В повечето крем сложете белия шоколад и отново бъркайте докато шоколада се стопи. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте сметаната на сняг. 2/3 от нея сложете в белия крем, а останалата прибавете към тъмния. Разбийте добре двата крема поотделно с миксер на бързи обороти. Целта е да станат леки и пухкави, може да се поразредят от разбиването, но след това ще се стегнат от желатина. 
Взимате подложка за торта и върху нея поставяте ринга от тортената форма с подвижно дъно .
Цепвате си опечените и изстинали еклерчета през средата и от долните им части си правите блат,подреждате ги плътно един до друг,а след това върху тях намазвате шоколадовия крем и отгоре захлупвате с  капачетата на еклерчетата .
Отгоре заливате сладкиша с белия крем и го оставяте за 5-6 часа в хладилника
,за да стегне хубаво желатина ,а след това го украсете по желание,аз моя го украсих с една детска милка .
Да ви е мноооого сладичко ! 💗




Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.