понеделник, 11 декември 2017 г.

Tarta con tres chocolates -Торта с три вида шоколад


Преди около 5-6 години хапнах от тази торта за първи път и беше любов от пръв поглед...влюбих се в нежния и вкус на мига .Тогава живеех в Испания и бях на един рожден ден ,а рожденичката беше заложила точно на нея за партито си .
До няколко дни я направих и от тогава си е в графа "любими" и много често е част от десертите вкъщи .Чувството,когато отхапете и в лъжицата има от трите различни шоколадови  пласта е уникално !
Единствената разлика е , че испанците  не я сгъстяват с желатин , а с " Гуахада", което е прахче на млечна основа,но тук няма откъде да се вземе, и затова ползвам желатина като заместител  и ако не си пробвал с "Гуахада" разлика във вкуса няма да намериш .
Оставям на вас да си изберете основния блат с бисквити ли да направите , което на мен нещо не ми допада,защото стои твърдо и някак не ми се връзва с нежните шоколадови слоеве или както аз в случая направих основния блат от пандишпан и го сиропирах с кафе . Аз ще ви дам продуктите и за двата варианта,  а вие си преценете сами с какъв блат  повече ви допада .


Продукти за бисквитен блат  :

1 пакет кафяви бисквити "Закуска"
50 гр.смлени орехи
125 гр.масло

Продукти за пандишпанов блат :

3 яйца
80 гр . брашно
80 гр.захар
сиропиране с кафе

Продукти за шоколадовите слоеве :

1 литър течна готварска сметана
500 мл.l.прясно мляко
200 гр.черен шоколад\ кувертюр
200 гр. млечен шоколад\ кувертюр
200 гр.бял шоколад\ кувертюр
3 желатина
10 с.л.захар


Приготвяне на бисквитения блат :
Първо смиламе бисквитите в блендера и след това ги смесваме със смлените орехи,прибавяме разтопеното масло и прехвърляме във форма за торта с падащи  стени и разпределяме  равномерно по дъното на съда, притискайки леко с ръка, за да се оформи блат. Слагаме в хладилника за 20 минута.
 Ако изберете пандишпанов блат в  купа счупете яйцата и заедно със захарта ги разбийте на пухкав крем. Добавете брашното на порции бъркайки с лъжица винаги отдолу нагоре . Застелете форма (26 см.) с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес в нея и изпечете блата за около 20 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна.
Извадете изпечения блат и го оставете да изстине .
Накисвам едно пакетче желатин в малко студена вода, за да набъбне. Смесваме сметаната с прясното мляко и разделяме течността на три равни части . Прехвърлям една част в малка тенджерка ,прибавям  6 с.л захар и слагам на котлона да заври,но да не завира и веднага дърпам от котлона . Прибавям начупения черен шоколад и набъбналия желатин и разбърквам докато се разтвори всичко и се получи хубава, хомогенна, шоколадова смес,която изсипвам върху бисквитения блат  или върху пандишпановия ,който съм сиропирала с кафе .Слагам тортата  в хладилника да стегне хубаво желатина .
 Е това и е бавното на тази торта,че трябва да правите бая големи паузи(около два часа) между всеки вид шоколад, за да стегнат пластовете хубаво .
След около два часа правите същата процедура с млечния шоколад, като единствената разлика е че при белия и млечния шоколад добавяте само по две супени лъжици захар,защото те са сладки .Пак вкарвате в хладилника и след около два часа финализирате с последния пласт от бял шоколад .
Изливате всяка част последователно, след като предишната е стегнала, като задължително  оставяйте течността леко да изстине преди това, за да не размекне долния слой .
 Оставете готовата торта да пренощува  в хладилника за оптимален резултат,а на сутринта украсете по желание и и се насладете ! 💗
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.