неделя, 12 февруари 2017 г.

Крем карамел

Няма как неделята да мине без нещо сладичко ! :) Всяка домакиня си има нейна рецепта за този така познат и любим десерт.Той е едно от нещата ,което най-много ме е тормозили,докато се науча да го правя и да не е
 шупли :) дори понякога съм си казвала че въобще няма да се занимавам повече с него,но пък е вкусен и го обичам и все пак се научих как да е гладък, сладък и вълнуващ.Сега за разнообразие го изпекох в кексовата форма,но със същия успех съм го правила и в чашки и в обикновенна тава !

Продукти:
8 яйца
1л.пр.мляко(на стайна температура)
500 гр.захар(от тях 100 за карамелизиране)
2 ванилий

Разбивате яйцата с захарта,добавяте ванилията и накрая по малко добавяте на тънка струйка прясното мляко.
В съд на котлона си карамелизираме захарта плюс 1.с.л.вода и бъркаме непрекъснато да стане златисто и в никакъв случай да не прегори и потъмнее.
Изливаме карамела във формата и върху него изсипваме млечната смес. Нареждаме чашките или кексовата форма в съда,който сме си подготвили за водната баня и наливаме вода до средата.Вкарваме да се пече в предварително загрята фурна,а градусите да не са повече от 180 .По време на печенето внимателно следим да не завира водата,защото ще стане на шупли ,но ако все пак заври спирате процеса,като долеете малко студена вода.Крем карамела е готов и опечен някъда за около 50 минути до час.Охладете го хубаво преди консумация ! 💗



Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК

Благодаря !


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.