вторник, 21 февруари 2017 г.

Шоколадово руло(без печене)

Идеята за това руло ми дойде вчера,а влезе ли ми муха в главата трудно излиза от там. ☺
Дори и през ноща докато спях не ме напускаше напълно мисълта какъв крем да му сложа за пълнеж,отгоре да има ли глазура и т.н.Тъй като основата на рулото е бисквитена(видях техниката на едно клипче,което случайно ми попадна)си казах,че ще е лесно за приготвяне,а нали целта е точно такава вкусно и лесно или по друг начин казано минимум усилия,максимум резултат, а в случая съм повече от доволна от резултата, стана фантастично.

Продукти:
1пакет бисквити"Закуска"голям бели
1пакет бисквити"Закуска"шоколадови
200ml.прясно мляко
2банана
есенция ром на д-р Йоткер 3 ампули

За крем пълнежа:

300гр. меко масло
200 гр. пудра захар
50 гр. какао
250 мл. млечна сметана
300 гр. черен шоколад/ кувертюр

За глазурата:

250 мл. млечна сметана
150 гр. черен шоколад
100 гр. млечен шоколад

За декорация:

300 гр. течен шоколад Nutella
80 гр. меко масло
100 гр. бял шоколад, рендосан
Започваме с приготвянето на пълнежа.Пресейте пудрата захар и какаото. Сипете ги в купа и заедно с мекото масло ги разбийте на пухкав крем, с помощта на миксер.
В друга купа сложете натрошеният на парчета черен шоколад/кувертюр и залейте с кипналата сметана. Оставете така за около 2-3 минутки, от топлината шоколада ще се отпусне и тогава, разбъркайте с дървена лъжица, до окончателното му стопяване. Ще се получи гладка, тъмна, лъскава смес. Сложете я за около 15 минути във фризера, да се охлади добре. Когато я извадите, тя ще  е с гъстотата на кексово тесто, но не и втвърдена. Разбийте я с миксер докато стане плътен крем и смесете с масленият.
Рулото става бая голямо,затова си измислете върху каква повърхност да работите.Аз лично ползвах тавата от фурната обърната наобратно,но я облепих цялата с фолио.Върху облепеното дъно,обърнато наобратно сложих друг лист алиминиево фолио бая по-голямо от тавата и върху него започнах да редя първо от белите бисквити (четри реда по три)като първо ги потапях в затоплено прясно мляко.
След това намазах богато от крема,който приготвих
(визуално трябва този пълнеж да си го разделите на четири) и започнах да редя бисквита, точно  върху всяка бисквита от долния ред ,но сега от шоколадовите,като пак първо ги потапях в прясното мляко.
Следва пак мазане с крем и аналогичната процедура с третия ред бисквити пак бели.Отгоре намазах с крем и по средата на широката страна,тоест тази с трите бисквити сложих два банана по дължина.
Сега следва да превърнете подредените бисквити в руло.Това става като хващате двата края на фолиото и целта е страната с трите бисквити да се превърне в триъгълник.Може да ви звучи сложно,но не е.(вижте снимките)
С ръце поприглаждате тук-там и вече имате руло.Отгоре хубаво го намазвате с последния останал в купата крем и го вкарвате в хладилника да стегне за около час.
След това си приготвяте глазурата.Натрошете в касеролка двата вида шоколад.
В друга сипете сметаната и я кипнете. Залейте с нея шоколада, оставете малко да омекне и се постопи. Тогава с дървена лъжица бъркайте до гладък сос. За да не  се стегне докато бъркате, от време на време дръжте касеролата на 1 см. над все още включеният котлон, като не спирате разбиването. Правим го, за да не се налага да слагате да се загрява друга купа с вода, за водна баня.Когато глазурата стане гладка и лъскава я излейте върху рулото.
Вкарайте го пак в хладилника за около час.
Сега остана да поукрасим рулото.С миксера си разбиваме нутела с меко масло.Разбийте добре всичко до гладък крем и го прехвърлете в пош. Първоначално крема ще е малко мек и затова може да го пъхнете в хладилника за кратко, но следете, за да не се втвърди повече от необходимото, и да се налага после да го чакате да се отпуска. Идеалната гъстота е тази, която задържа формата на шприцованата декорация. Пробвайте малко настрана, за да се сигурни.
Декорирайте рулото с шоколадовият крем и настърганият бял шоколад.
Приберете веднага в хладилника и съхранявайте там  до сервирането.Рулото наистина стана божествено вкусно и влиза веднага в графата"любими" !
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи ! 💖 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.