вторник, 7 февруари 2017 г.

Домашен-ръчен-селски хляб









Не случайно избрах този"Домашен-ръчен-селски хляб" да е първата рецепта,която ще ви предложа от най-вкусната любовна страничка :) ! Първо за вкуса му наистина няма какво да ви обяснявам и каквото и да кажа ще е малко-ароматен,пухкав с разкошна златиста коричка и неустоимо хрупкаво крайче :) и втората причина,която всъщност си е първа е ,че сме българи и за да ви приветствам с добре дошли в моя кулинарен свят спазих  традицията и омесих хляб ! :)
Продуктите,които са ви необходими са следните:

600 гр. брашно
350 мл. вода
суха мая (аз ползвам на д-р Йоткер) - пакетче и 1\3
1 суп.л сол
1ч.л. захар
1 ч.л. оцет
 2 суп.л.олио

В купата в която ще месите си приготвяте кваса(няма да изтрия думата квас,но сега една жена ме научи,че това всъщност не се казва квас,а "опара") от леко затоплената вода,маята,захарта и 4-5 с.л.брашно,разбърктате го и оставяте настрани 5 минутки да се активизират дрождите на маята.През това време си пресявате брашното в купата в която ще месите,правите кладенче и прибавяте оцета,олиото и втасалия квас и замесвате тестото.Оставяте го на топло да втаса,удвоява обема си почти двойно и изсипвате втасалото тесто върху набрашнена повърхност и с ръце започвате да изтегляте и да му придадете форма на хляб .Ако имате продълговата кексова форма ще е много удачно да използвате нея,защото ще служи като калъп и формата ще стане много правилна(аз нямах,но скоро ще си набавя :) ),но пък от друга страна по небрежния вид ,който се получава ,без такава тавичка отговаря точно на името на този хляб(домашен-ръчен-селски) ,леко недооформен ,но пък много вкусен .Аз ползвах хартия за печене,поставих оформения хляб върху хартията,направих прорези върху хляба,поръсих с брашно отгоре и сложих хляба в загрята на макс фурна за около 10 минути,след това го намалих на 180-190 градуса и пекох още 30-35 ,просто преценявате на вид колко препечен го обичате ! И това е ,аз докато пиша си хапвам второто крайче за вдъхновение :) мммм страшно , направете си го в никакъв случай няма да съжалите,а напротив ще ви засипят с комплименти и суперлативи и масово ще молят за ощееее :) Добре дошли в "Готвенето всъщност е любов " ! 💗

Това е линк към кулинарната група,където може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като :КЛИКНЕТЕ ТУК
А страницата във Фейсбук може да харесате като кликнете:ТУК

Благодаря !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.