петък, 25 октомври 2019 г.

ФРЕНСКИ ОМЛЕТ

Ето какво ми разказаха "Гуглето и Уикипедия" , когато ги попитах за историята на френския омлет.
В далечната 1888 година на остров Мон-Сен- Мишел в Нормандия местното семейство Анет и Виктор Пуляр открили малък и много скромен хотел с гостилница, за да предложат покрив и храна на уморените и гладни поклонници в близкия манастир.
С течение на времето омлетът, който приготвяла там стопанката майка Пуляр придобил голяма популярност, гостилничката се разширила, а почитателите на прочулия се омлет ставали все повече и повече.
Още с  влизането им  в гостилницата и стопанката тутакси започвала приготавлението на това чудо на френското кулинарно изкуство ,а когато го опитали уморените и гладни пътници били възхитени от вкуса му.
Много от посетителите на гостилницата са питали стопанката как приготвя омлета, но  единственото, което  майка Пуляр споделяла с добродушна усмивка било, че тайната е в  маслото.
И така до днес - в същите медни съдове, на също такова открито огнище наследниците на майка Пуляр приготвят за посетителите прочутия омлет, чиято рецепта старателно пазят в тайна вече тринадесето десетилетие, а цената му в наши дни  е 30 евро.
По мнението на световните знаменитости - Рузвелт, кралиците Виктория и Елизабет Втора, Ърнест Хемингуей, Франсоа Митеран,  Кристиян Диор, Ив Сен-Лоран и още хиляди други, които са имали удоволствието да го опитат това е съвършеният омлет.
Да си приготвите у дома това чудо на френското кулинарно изкуство е супер лесно.Ето рецептага:

ПРОДУКТИ:

5 белтъка
3 жълтъка
40 гр.масло
сол и черен пипер
В купа с миксера разбийте белтъците до пухкав сняг.В друга купа разбийте 3 от жълтъците, докато побелеят и станат кремообразни.Разбърквайки леко с шпатула обединете двете смеси и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Изсипвате сместа в загрят тиган с разтопено маслото в него, но не пържено.
Котлона трябва да ви е на средна степен през цялото време.Похлупете с капак и засечете 8-9 минути макс.
Аз умишлено  ви направих класическия вариант, но ако искате, когато изсипете сместа в тигана може да си добавите плънка по ваш вкус - настърган кашкавал, нарязан колбас, парченца сирене.....импровизирайте и творете на воля.
Минат ли минутите го сервирате в чинията, побутвайки го леко с шпатулата и го загръщате през средата.
Омлета е просто върховен наистина!
Да Ви е сладко!
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи!💞












Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.