Това грейнало слънце го качи оня ден в групата Вики Тодорова и аз пощурях по него ! 😆😆😆
А ма толкова ми харесва , че веднага я помолих да ми разреши да я кача в сайта , извадих и душата на милата ☺ да напише рецептата , която всъщност не помнеше , защото я е направила на око , но се напъна и си я спомни , а тя ме попита има толкова по-добри от мене , защото точно моята питка ти хареса , аз и отговорих , че е абсолютно права , но ,че по мое мнение тези които не са "богове на тестото " се плашат от сложни изпълнения само като ги видят колко са съвършени и трудно биха си казали , а бе я да опитам , а нейното слънце изглежда толкова красиво и вкусно и примамва всеки да опита да си го приготви , дори и да не е толкова добър ,ако иска да му се наслади ! ☺
Сега ви споделям рецептата с неините снимки , нейните обяснения и естествено с нейното съгласие ! 💞
Рецепта за питката :
200 мл.хладка вода
2 яйца - единият жълтък за намазване
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
1/2 кубче мая или
1суха - 7гр.
3 с.л.олио
Брашно за замесване на меко тесто - около 500-600гр.
От маята, захарта и малко брашно се прави кашичка и се изчаква да се активира маята. Разбиват се яйцата с водата и олиото. Към тях се прибавя шупналата мая. Прибавя се постепенно брашно и се доизмесва до меко, нелепнещо тесто. Меси се енергично поне 5-6 минути. Оформя се на топка и се оставя в намаслена купа да втасва.
След като удвои обема си започва оформянето на питката. Слага се тестото върху намаслен плот. С ръце се притиска и същевременно разтегля настрани да се получи кръг с дебелина около 1/2 см.. Кръгът се реже на 8 равни триъгълника. Всеки триъгълник се маже леко с олио и се навива като кифла. Всяка кифличка се реже на две и се получават 16парчета. 11 от тях се редят по периферията на тавата, като леко се застъпват. Отреза трябва да е отгоре. Останалите 5 парчета се слагат в средата, като отреза сочи периферията. Оставя се да втаса 15 - 20 мин. Маже се с жълтък, ръси се сусам и се пече на 160°с вентилатор или на 180° без.
А ма толкова ми харесва , че веднага я помолих да ми разреши да я кача в сайта , извадих и душата на милата ☺ да напише рецептата , която всъщност не помнеше , защото я е направила на око , но се напъна и си я спомни , а тя ме попита има толкова по-добри от мене , защото точно моята питка ти хареса , аз и отговорих , че е абсолютно права , но ,че по мое мнение тези които не са "богове на тестото " се плашат от сложни изпълнения само като ги видят колко са съвършени и трудно биха си казали , а бе я да опитам , а нейното слънце изглежда толкова красиво и вкусно и примамва всеки да опита да си го приготви , дори и да не е толкова добър ,ако иска да му се наслади ! ☺
Сега ви споделям рецептата с неините снимки , нейните обяснения и естествено с нейното съгласие ! 💞
Рецепта за питката :
200 мл.хладка вода
2 яйца - единият жълтък за намазване
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
1/2 кубче мая или
1суха - 7гр.
3 с.л.олио
Брашно за замесване на меко тесто - около 500-600гр.
От маята, захарта и малко брашно се прави кашичка и се изчаква да се активира маята. Разбиват се яйцата с водата и олиото. Към тях се прибавя шупналата мая. Прибавя се постепенно брашно и се доизмесва до меко, нелепнещо тесто. Меси се енергично поне 5-6 минути. Оформя се на топка и се оставя в намаслена купа да втасва.
След като удвои обема си започва оформянето на питката. Слага се тестото върху намаслен плот. С ръце се притиска и същевременно разтегля настрани да се получи кръг с дебелина около 1/2 см.. Кръгът се реже на 8 равни триъгълника. Всеки триъгълник се маже леко с олио и се навива като кифла. Всяка кифличка се реже на две и се получават 16парчета. 11 от тях се редят по периферията на тавата, като леко се застъпват. Отреза трябва да е отгоре. Останалите 5 парчета се слагат в средата, като отреза сочи периферията. Оставя се да втаса 15 - 20 мин. Маже се с жълтък, ръси се сусам и се пече на 160°с вентилатор или на 180° без.
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Викси обичам те💞
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.