събота, 17 февруари 2018 г.

Бабината Месеница

Това е страшно вкусно и баба ми му викаше "Месеница" , макар ,че аз много, много , та никаква разлика не виждам с тутманик примерно . Когато оставахме при нея да спим и това си го искахме и си беше "дежурната закуска" ☺
Приготвяла ни го е с най-различни плънки и вие също можете да импровизирате с плънката по ваш вкус ,но сега го направих така, както на мен най-много ми харесва, а именно със сирене и пържени свински мръвчици ☺
Лелеее майкооо само колко е вкусно ,тестото е супер пухкаво , а аромата, който излиза от него като го извадиш от фурната е нечовешки....но хубавото е ,че не трябва да го чакате да изстива, а напротив. ...вадите и го почвате . 
Дори "Димчо злоядото" ☺💞 ,дето трудно може да се впечатли от каквато и да е храна💞☺сега докато му направя снимки и разреша яденето обикаляше като свободен неутрон в пространството и само повтаряше ""Айде,айде стига толкова снима " ☺
Ако го направите само със сирене става също много добре , с кайма ,гъби и топено сирене съм правила и все е страхотно . Като приготвяне е абсолютно нищо сложно ,така че се възползвайте от рецептата при първа възможност!  
Продукти :
350 мл.хладка вода
1 суха мая
1ч.л.захар
1ч.л.сол
500 гр . брашно
3 с.л. олио

За пълнежа в случая : (или по ваш избор )
200 гр.сирене
300 гр.свинска плешка

За намазване отгоре :
В купа смесете маята,захарта и брашно ,колкото да стане кашичка и оставете да шупне да се активира маята. След това добавете олиото и солта и започнете да добавяте от брашното ,бъркайки с лъжица докато е възможно ,а после добавете всичкото брашно и доизмесете на плота. Спазвайте количеството, изключително вярна е рецептата. 
Покрийте с кърпа и оставете да втасва тестото един час .
През това време си нарежете мръвките с големина на големи пръжки и ги опържете в малко олио на средна степен на котлона.Посолете ги леко да се овкусят ,а когато поизстинат леко натрошете и сиренето в тях,разбъркайте всичко хубаво и разделете както е в тигана на 4 равни части. 
Покрийте голяма тава с хартия за печене. Втасалото тесто го разделете на 4 равни части и омесете всяка на топка с малко брашно. 
С намазнени с олио ръце взимате една топка и започнете да я разтегляте все едно теглите гигантска мекица докато позволява тестото, не се мъчете да изтънявяте,защото после избива смес от там и аз колкото и да внимавам ми изби на две места , но не е проблем по принцип, единствено визуално . Върху разстланата кора разнесете  1/4 от плънката и навийте на рехав охлюв. Прехвърлете в тавата за печене. Същото направете и с останалите три кори ,като не ги залепвайте една за друга, нека има малко разстояние . Включете фурната на 200 градуса да загрява, а тестото намажете със смес от прясното мляко и олиото и оставете да втаса отново 15 минути, а след това го вкарвате в загрятата фурна и печете на 200 градуса 35-40 минути до апетитен златисто-кафяв цвят. 
Следва най-хубавото. ..да се насладите ня вкусната "Бабина месеница" още докато е топла,простоооо  е уникално вкусна.....еййй щях да забравя ☺направете си айранче задължително. ...мноооого си тичат ! ☺
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.