петък, 17 август 2018 г.

ЛЯСТОВИЧИ ГНЕЗДА 💞

"ЛЯСТОВИЧИТЕ ГНЕЗДА " са друг подобен вариант на любимото " РУЛО СТЕФАНИ ".
Вкуса им е познат и любим , а приготвянето им съвсем не е трудно .
Новото, което направих е ,че освен прекрасното и вкусно домашно картофено пюре ,направих отделно и много бързо ,лесно и вкусно сосче ,защото на мен дали гнездото или рулото без сос,само с гарнитура са ми сухи и сега така много ми допадна и цялостно ястието доби завършен вид !
 Броя на гнездата може да го намалите по ваше усмотрение , като увеличите тяхната големина .Аз направих 12 ,защото ми харесва да има много яйце към каймата ,а вие преценете за себе си !  ☺

Продукти :  За гнездата

1 kg кайма
20 ml олио
100 гр.кашкавал
1 ч.л. чубрица
1 глава лук
1 връзка магданоз
6 яйца +1 за омесване
2 моркова
5кисели краставички
сол и черен пипер на вкус
Първо почиствам моркова, измивам го и го нарязвам на пръчици и го слагам да се свари малко .6 от яйцата също ги слагам в съд на котлона да се сварят . Киселите краставички също нарежете на тънки кръгчета.
Омесвам каймата като за целта нарязвам лука на възможно най-ситно ,чуквам яйцето,но белтъка го отделям в купичка ,за да намажа гнездата отгоре,това ги стяга и ги прави по стабилни . Добавям сол,черен пипер,чубрица и магданоз ,омесвам хубаво каймата и я оставям в хладилника за 15 минута да си почине .
После взимам тавата, която съм определила за печене и с олио намазвам цялото дъно .
Започвам да правя кюфтета от каймата, като се опитайте всичките да ви станат еднаква големина ,а в средата натиснете да стане ,като ямка . Намажете с четка белтъка ,който отделихте и започнете да реките в дупчицата по няколко кисели краставички, по 3-4 пръчици морков ,а отгоре завършвайте с половин сварено яйце.
Сипете 300 мл.вода в тавата ,завийте с алуминиево фолио и печете 40 минути на 180 градуса,а след това развийте фолиото , поръсете с настъргания кашкавал и запечете на 200 градуса до апетитен златисто-кафяв вид .
За пюрето :
Докато ястието се пече си пригответе картофеното пюре , не купувайте сухо,защото няма нищо общо с домашно приготвеното ,обелете картофи,сварете ги,намачкайте ги с пресата ,добавете прясно мляко,масло и сол и малко настъргано индийско орехче и перфектното пюре е готово.
Не ви давам точни дози ,ръководете се от количеството картофи ,които сте сварили ,пюрето се прави с усет и с пробване,мачкаш слагаш нещо,опитваш , добавяш още нещо и така докато ти хареса на вкус ,но внимавайте от много опитване да не се изпразни тенджерата с пюре ,защото вкуса му е пристрастяващ по принцип . ☺

За соса :

30 гр .масло
1с.л.пшенично нишесте
250 мл.вода
кубче бульон моя беше от манатарки ,но с телешки бульон ще стане още по-вкусно
20 мл. течна сметана
сол сол и черен пипер на вкус
Соса ще ви отнеме не повече от 6-7 минути. Слагате маслото в съд на котлона и когато се разтопи добавяте нишестето.Разбърквате постоянно и когато леко се запържи стривате кубчето бульон и добавяте разбърквайки по-малко водата .  Разбърквате постоянно, за да не стане на бучки .Сипете и сметаната ,овкусете със сол (бульана е солен, внимавайте)и черен пипер. Опитайте на вкус и когато стане гладка ,кремообразна и хомогенна консистенцията махате от котлона .
Ястието ви е готово за сервиране ! ☺
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мнооого щастливи !💖





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.