четвъртък, 21 ноември 2019 г.

ПИТА "КОРОНА"

Първоначалната ми идея беше да направя просто една най-обикновена, лесна питка, да я залея със заливка, да я поръся с мерудийки и да я опека.
Представях си я горе-долу,  като  голяма милинка.
Всичко вървеше по плана до момента, в който на 30_тата минута от печенето погледнах във фурната и видях там ей тази прелест.
Очакванията ми бяха надхвърлени многкратно.
Изглеждаше просто божествено, а навсяде  из вкъщи  ухаеше неустоимо.
Истинско изпитание на волята беше да издържа да я снимам и да позачакам да поизстине, за да я разчупя.
Аромата на комбинацията топъл хляб, масло и мерудийки не е за хора със слаби сърца!☺
Хора, пригответе си я!
Когато я разчупите ще попаднете в такова пухче, каквото няма да сте опитвали в живота си, а  чувството ще е  все едно ядете захарен памук или козунак, текстурата им е същата.
Ето и рецептата, спазете всичко абсолютно точно, за да стигнете до оптималния резултат.
ПРОДУКТИ:

530 гр.брашно, моето беше Кастело
1 п.суха мая на д- р Йоткер
350 мл.вода
4 с.л.олио
1 равна с.л.захар
1 ч.л.сол

ЗА ЗАЛИВКАТА:

2 яйца
2 с.л. кисело мляко
50гр.разтопено масло
150-200 гр.сирене

МЕРУДИИ:

1/3 ч.л.червен пипер
1/2 ч.л. шарена сол
1 ч.л. чубрица
10 гр. сусам
Премерете си точно 530 гр.брашно.
В купа сипета леко затоплената вода, захарта и няколко лъжици от брашното, докато стане каша и след това отгоре поръсете пакетчето мая.
Разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете 15 минути да шупне хубаво.
След това сипете в купата олиото, солта и добавяйки си на части останалото брашно замесете тестото.
Ако е необходимо добавете още брашно, за да ви се получи нелепнещо тесто, но се стремете да стигнете до този резултат добавяйки възможно най-малко брашно.
Месете хубаво някъде около 15-20 минути, а после покрийте купата с кърпа и оставете да втаса 40 минути.
След това отвийте, набийте отгоре на тестото един юмрук да спихне и с 3-4 движения насам-натам го размесете и после  пак покрийте с кърпата и оставете да втасва още 20 минути.
Аз пекох в тортената форма, а тя е 28см.Покрих я с хартия за печене.
Разделяте си тестото на 10 части, правите ги на топчета и ги подреждате в нея на разстояние едно от друго.
Покривате с кърпата и пак да втаса още за 30 минути, а вие си забъркайте заливката през това време и когато изтекат, полейте навсякъде отгоре питката с нея.
На салфетка си направете микс от 1/3 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. шарена сол и 10 гр. сусам, объркайте ги и поръсете питката с него.
Печете в загрята на 180-190 градуса фурна 50-55 минути.
Да Ви е сладко!
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУКч
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи!💞





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.