четвъртък, 26 април 2018 г.

ПЛЕТЕН КОЗУНАК,ЦЕЛИЯ В КОНЦИ С ПАРЧЕНЦА ШОКОЛАД И ЛЕШНИЦИ

След тоталния успех на класическата ми рецепта за козунак с мнооого конци , който бе приготвен в над 120 000 домакинства , а по колко бройки направихте вие си знаете , аз пък за Великден направих този който се основава на класическата рецепта , но е пълен с много шоколад и лешници  .
 Оформих го като плитка и днес се сетих , че снимките си стоят в чернови и ще е хубаво да кача отделна рецепта за него , защото наистина се получи страшно вкусен и въпреки , че  Великден мина това не означава да не си го направите , а аз със сигурност тия дни ще извъртя един на бързо .☺
Това тесто ще ви вземе акъла...то започва да образува конци в момента в който започнете да го месите..образува   конци и се полепват по стените на купата , а вижте снимката след второто втасване , вече цялото се беше превърнало в конци още сурово...седи си на шупли и на конци ...просто друго няма. .. !
След като  се изпече ще се насладите на най-пухкавия козунак , който сте опитвали   в живота си  , изграден изцяло целия от конци ....вярвайте ми това не са просто думи , а чистата истина !
Препоръчвам ви го от все сърце и за разкош рецептата е супер,супер лесна и подходяща за бойно кръщение в правенето на домашен козунак и ако между вас има такива, които до сега не са се престрашавали да опитат , но в главите им се прокрадва мисълта тази година за Великден да го направят то точно това е тяхната рецепта , защото не само ,че няма да се провалят, а ще сътворят истински шедьовър и сами няма да си вярват , че те са го направили и че е толкова лесно.

 Продукти :

4 яйца от тях отделяме едното за намазване
180 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио
 1 пак суха мая от 7 грама или 20 гр.жива мая
550-600 грама брашно , тестото трябва да е меко и нелепнещо
кората на един лимон
2ванилии

Захар за поръсване отгоре
200 гр.шоколадови капки или 2 натурални шоколада които нарежете на дребни парченца
150 гр.смлени лешници

Взимате една купа и сипвате в нея леко затопленото прясно мляко , маята ,1ч.л.захар и 4-5 с.л брашно, разбърквате да стане кашичка и оставете настрана за 10 минути, Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова. Разбъркайте яйцата със захарта , лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе пресятото брашно.
Към брашното изсипете яйцата със ванилията,кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Аз бърках с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. На мен ми отне не повече от 10 минути. Тестото е меко на пипане и не лепне. Добавяйте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.
Изваждате омесеното тесто на плота и с намазнени ръце го сгънете насам ,натам десетина пъти , а след това го върнете в купата, покрийте я с кърпа или с фолио и оставете да втаса да удвояване на обема.
Когато втаса пак го извадете на плота и пак по същия начин го нагънете насам натам десетина пъти и пак го върнете в купата да втасва втори път .
Разделете  повторно втасалото тесто  на три равни части и с ръце разтеглете кора  горе-долу във форма на правоъгълник ,  вътре поръсете навсякъде с 50 гр..от шоколадовите капки , разпръснете от смлените лешници , а след това навивате като кора от баница и оставете настрана . С другите две топки направете същото и след това съберете трите части и ги сплетете на плитка .
Прехвърлете във формата в която ще печете , но застлана с хартия за печене , покрийте с кърпа и изчакайте тестото да втаса още веднъж , а след това намажете с разбитото яйце и поръсете обилно със захар , с останалите 50 гр . шоколадови капки и останалите лешници  .
Печете  около час  във фурна загрята на 170 градуса .
Наблюдавайте го при печенето и стигне ли желания загар го покрийте с алуминиево фолио, за да спрете печенето отгоре и да не прегори .
Козунака е просто фантастичен !
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК

Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи ! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.