Вариантите за оформянето и могат да бъдат всякакви и ги оставям на вашата фантазия и въоръжение и в зависимост повода за който ви трябва , но и ако я оставите така с непретенциозен и обикновен вид , както направих аз няма да сгрешите...най-важното е , че вкуса и аромата са и божествени и беше перфектно допълнение към огромната купа с " ОВЧАРСКА САЛАТА " ... нищо повече не ни беше нужно , за да се навечеряме вкусно !
Продукти :
2 пакетчета суха Мая от 7гр. или 1 кубче жива мая
400 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
3 яйца /единият жълтък се отделя за намазване/
1ч.л. сол
4 с.л. олио
около 1 кг. брашно
400 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
3 яйца /единият жълтък се отделя за намазване/
1ч.л. сол
4 с.л. олио
около 1 кг. брашно
Затоплете половината мляко и направете кашичка заедно с маята ,захарта и 4-5 с.л брашно и оставете да шупне .
Около 700-800 гр.от брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се слагат втасалата мая, яйцата, останалото прясното мляко, солта и олиото.
Замесва се меко тесто като постепенно се прибавя брашно, може и да не поеме цялото, а може и малко повече, в зависимост от големината на яйцата. Тестото трябва да стане меко и да не лепне .
Покритие купата с кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си и след това премесете отново с малко брашн и оформете в желаната от вас форма. Намажете отгоре с отделения жълтък и я изпечете на 150-160 градуса за около 45-50 минути .
Замесва се меко тесто като постепенно се прибавя брашно, може и да не поеме цялото, а може и малко повече, в зависимост от големината на яйцата. Тестото трябва да стане меко и да не лепне .
Покритие купата с кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си и след това премесете отново с малко брашн и оформете в желаната от вас форма. Намажете отгоре с отделения жълтък и я изпечете на 150-160 градуса за около 45-50 минути .
Като се изпече извадете от фурната и напръскайте се с вода и нека поизстине преди да я начупите , но ако нямате търпение направо я започвайте ! 😆
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.