четвъртък, 4 октомври 2018 г.

ХЛЯБ БЕЗ МЕСЕНЕ С ЖИВА МАЯ ОПЕЧЕН В ЙЕНСКИ СЪД С КАПАК

По принцип правя  до сега  всички си печива със суха мая и винаги имам няколко  пакетчета в шкафчего , но приятелка горещо ми препоръча да пробвам една определена марка " Жива мая " с гарантирано и постоянно  френско качество , от която беше много възхитена ,че резултатите с нея винаги били перфектни ,а става въпрос за мая "Виво" , която сега искам да похваля и на вас .
Реших да я тествам на рецепта ,която съм правила десетки пъти,но винаги  със суха  и съм убедена , че резултата винаги е бил отличен ,за да мога да направя обективно сравнение между двете .
Избрах  обичания от мен и любим на всички вас "ХЛЯБ БЕЗ МЕСЕНЕ ОПЕЧЕН В ЙЕНСКИ СЪД С КАПАК " В момента в който я разтворих във водата тя наистина "оживя" ☺и се чуваше звук как шупва за секунди , хляба втаса много по-бързо отколкото със суха ,а вкуса му  беше още по уникален от уханието на прясната мая .
Така , че лично аз за себе си , за напред избирам  "Мая Виво " да  бъде неразделна и неотлъчна част от печивата ми ....опитайте и вие...ще останете приятно очаровани .... вкуса на  ароматния хляб ще ви плени !
Ето и самата рецепта :
ПРОДУКТИ :
800-900  гр. брашно
1 с.л. сол
600 мл. хладка, до леко топла вода
1кубче прясна мая " ВИВО " (42 гр. )
Най напред разтваряме маята в топлата вода и я оставяме за малко настрана да се активизира.
В голяма, дълбока купа пресяваме брашното със солта, правим кладенче в средата му и там наливаме разтворената мая. С дървена лъжица бъркаме енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяме покрито за час и половина до два на топло.Аз цялата тази процедура я правя с бъркалките за тесто на миксера.
осле, на обилно набрашнена повърхност го обръщаме и с няколко (3-4) движения го загръщаме, колкото да му придадем форма. Покриваме го със съда, в който е втасвало и го оставяме така, покрито за още половин час.
През това време слагаме йенската тенджера заедно с капака ѝ във фурната и я пускаме да се загрее на 230°. След като изтече половиният час, внимателно изваждаме тенджерата от фурната и в нея прехвърляме тестото.
Ако се е поотпуснало, пак го загръщаме леко. Похлупваме с капака и връщаме във фурната за 30 минути без да отваряме. След това внимателно махаме капака на тенджерата и допичаме хляба за още десетина минути .
Извадете го на кухненска дъска,за да изстине ,за да не се сглети,ако го начупите горещ,въпреки,че ще ви е безумно трудно да изчакате,защото изглежда и ухае просто божествено !
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  
                Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мнооого щастливи ! 💖





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.