Зеленчукова бомба , така най-лесно може да бъде описано съдържанието на тавичката .
Не съм се ръководила от рецепти, а единствено преследвах вкуса , който ми се въртеше из главата и ми се хапваше последните няколко дни.
Нито е българска МУСАКА, нито е гръцка МУСАКА , но е едно бижу изпълнено с аромати и вкусове, което ни заплени веднага след като го опитахме и вярвам , че ще направи и с вас същото.
Приготвянто му отнема време, но повярвайте ми крайния резултат си заслужава отвсякъде.
Продукти :
1/2 кг.кайма
2 средни тиквички
2 патладжана
3 големи домата
1кг.пресни картофи,може и стари
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
200 мл. червено вино
150-200 мл.смлени домати
1 равна ч.л. кимион
1 с.л . чубрица
1 равна ч.л. захар
щипка канела
сол и черен пипер на вкус
олио ...
магданоз
100 гр.кашкавал
За "Бешамела" :
125 гр.масло
4 равни с.л. брашно
1л.прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
Взимате най-голямата тава , която имате аз ползвах правоъгълната от фурната и я застете с алуминиево фолио ,което с четка намазвате с олио навсякъде . Измивате всички зеленчуци и започвате от картофите , нарязвате ги на дебели кръгчета и ги подреждате в тавата едно до друго , посолявате ги , поръсвате ги със струйка олио и ги печете на 200 градуса за около 15 минути ,но да не се препечат , омекнат ли и станат леко златисти вадите тавата от фурната .
По абсолютно същия начин опечете и тиквичките, патладжаните и трите големи домата .
Сложете тиган с малко олио на котлона и добавете нарязаните на ситно лук и чесън и омекнат ли добавете доматения сос и каймата ,раздробете я и запържете леко .
Добавете захарта ,канелата ,кимиона , чубрицата, сол и черен пипер, залейте с червеното вино и дръжте на котлона докато изври течноста .
Взимате тава ,която сте си определили за ястието ,намажете я с четка с олио и подреждате един ред от картофите, а отгоре разстилате от каймата , следва ред патладжан и отгоре пак кайма , после печените домати и пак кайма и завършвате с тиквичките.
Сега трябва да приготвите "Бешамела" . Слагате маслото на котлона да се разтопи, но да не се пържи и разтопи ли се добавяте и брашното,бъркате постоянно до златисто-кафяв цвят и започвате да добавяте по-малко на тънка струйка,като не спирате да бъркате и прясното мляко докато го сложите всичкото.Ако сте бъркали правилно няма да са ви се образували бучици,но ако сте сгафили включете пасатора и той ще заличи грешките и ще го направи гладък .Овкусете със сол и черен пипер на вкус и стане ли соса с гъстотата на боза махате го от котлона ! Залейте ястието в тавичката с него , а отгоре наръсете с настърган на едро ренде кашкавал и поръсете с нарязан магданоз.
Изпечете ястието на 200 градуса за около половин час до апетитен златисто-кафяв вид и сте готови за похапване ... а ма мнооого е вкусно ! ☺
Нито е българска МУСАКА, нито е гръцка МУСАКА , но е едно бижу изпълнено с аромати и вкусове, което ни заплени веднага след като го опитахме и вярвам , че ще направи и с вас същото.
Приготвянто му отнема време, но повярвайте ми крайния резултат си заслужава отвсякъде.
Продукти :
1/2 кг.кайма
2 средни тиквички
2 патладжана
3 големи домата
1кг.пресни картофи,може и стари
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
200 мл. червено вино
150-200 мл.смлени домати
1 равна ч.л. кимион
1 с.л . чубрица
1 равна ч.л. захар
щипка канела
сол и черен пипер на вкус
олио ...
магданоз
100 гр.кашкавал
За "Бешамела" :
125 гр.масло
4 равни с.л. брашно
1л.прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
Взимате най-голямата тава , която имате аз ползвах правоъгълната от фурната и я застете с алуминиево фолио ,което с четка намазвате с олио навсякъде . Измивате всички зеленчуци и започвате от картофите , нарязвате ги на дебели кръгчета и ги подреждате в тавата едно до друго , посолявате ги , поръсвате ги със струйка олио и ги печете на 200 градуса за около 15 минути ,но да не се препечат , омекнат ли и станат леко златисти вадите тавата от фурната .
По абсолютно същия начин опечете и тиквичките, патладжаните и трите големи домата .
Сложете тиган с малко олио на котлона и добавете нарязаните на ситно лук и чесън и омекнат ли добавете доматения сос и каймата ,раздробете я и запържете леко .
Добавете захарта ,канелата ,кимиона , чубрицата, сол и черен пипер, залейте с червеното вино и дръжте на котлона докато изври течноста .
Взимате тава ,която сте си определили за ястието ,намажете я с четка с олио и подреждате един ред от картофите, а отгоре разстилате от каймата , следва ред патладжан и отгоре пак кайма , после печените домати и пак кайма и завършвате с тиквичките.
Сега трябва да приготвите "Бешамела" . Слагате маслото на котлона да се разтопи, но да не се пържи и разтопи ли се добавяте и брашното,бъркате постоянно до златисто-кафяв цвят и започвате да добавяте по-малко на тънка струйка,като не спирате да бъркате и прясното мляко докато го сложите всичкото.Ако сте бъркали правилно няма да са ви се образували бучици,но ако сте сгафили включете пасатора и той ще заличи грешките и ще го направи гладък .Овкусете със сол и черен пипер на вкус и стане ли соса с гъстотата на боза махате го от котлона ! Залейте ястието в тавичката с него , а отгоре наръсете с настърган на едро ренде кашкавал и поръсете с нарязан магданоз.
Изпечете ястието на 200 градуса за около половин час до апетитен златисто-кафяв вид и сте готови за похапване ... а ма мнооого е вкусно ! ☺
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи!💖
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.