неделя, 29 ноември 2020 г.

ПРАЗНИЧНА СОЛЕНА ТОРТА

Наближава Коледа и някак мислите ми започват да се въртят около празничните трапези които ни очакват.Така ми дойде вдъхновение за тази чудна солена торта, която ще донесе  красота и радост на всяка трапеза и гаранция всеки ще забележи.

Тя е хем предястие, хем салата, хем закуска за сутринта след празника в компанията на препечени филийки примерно.

Вкуса и много се приближава до любимата на всички ни Руска салата, но невероятния аромат на сусама, който усещате с всяка хапка издига рецептата на съвсем друго ниво.

Основния блат, който държи тортата е целият изграден от сусамени солети които смелях в блендера на трохи и след това разбърках с малко майонеза.Това промени текстурата на цялата торта и когато си похапвате от нея ще го усетите...все едно имате си всичко и салатата и филийката и нищо друго не ви е нужно.

Ако ви допада моята идея опитайте я, вярвайте ми ще ви хареса, а пък и е лесна да си я направите.Зора е да си нарежете заготовките и после е лесно, ето рецептата:


ПРОДУКТИ:


400 гр.майонеза 

1 кисело мляко 

300 гр.шунка или филе

5-6 кисели краставички 

1 малка консерва грах Бондуеле 

2 големи моркова 

4 средни картофа 

5 пакета сусамени солети

Сол, черен пипер 


За украсата: 


Чери домати

Маслини

Луканка

Магданоз 


Обелете картофите и морковите и ги сварете, но не преварявайте!!!

Изцедете им водата, оставете да изстинат напълно и ги нарежете на кубчета като за мусака.

Разбъркайте майонезата с киселото мляко и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Преценете от всяка солета каква част да изрежете, за да украсите после тортата, а всички дребни части които ви остатат стрийте на трохи в блендера и разбъркайте с 2-3 с.л.он майонезата с млякото.

Изсипете сместа във форма за торта с падащо дъно, моята е 23 см., подравнете я, загладете и я притиснете хубаво да стане хубава основа. Сложете я в хладилника за 30 минути да стегне, а вие се заемете с рязането на заготовките.

После върху основата слагате картофите.Посолете със сол и черен пипер.Следва пласт от майонезата.След него ред с кисели краставички, пак майонеза.След това шунката, после майонеза.Следват морковите, овкусете ги със сол и черен пипер.

Отново майонеза и последния  пласт е грах.Намажете отгоре с майонеза и сложете тортата в хладилника за поне 3 часа да стегне хубаво.Трябва да ви останат 2-3 лъжици майонеза да измажете после стените на тортата когато махнете ринга.

Слад това освободете тортата от ринга и намажете страните на тортата с последната майонеза.Започнете една по една да полепвате една до друга солетите които си скроихте по-рано.Обиколете цялата торта с тях.

Отгоре украсете тортата по ваше желание.Ако искате има мегдан за творчество добавете си някой пласт по ваш вкус.😀 

Да Ви е сладко и Весели празници!

Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ ТУК

Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи!💖

 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.