неделя, 8 ноември 2020 г.

ТУРСКИ СУСАМЕНИ ГЕВРЕЦИ -ОРИГИНАЛНА РЕЦЕПТА

 Уникални гевреци!

Пухкави, вкусни, на конци...е така си ги ядох,  без нищо друго.
Властелина си взел едно парче сирене и докато са въртях аз с вторите, че по четири се пекат в тавата и отивам в хола, първите заминали..!😀
Та налага се да са задоволите със снимки само на вторите четири.😀
Но си ги направете моля Ви, имат много лека остатъчна сладка жилка от медната вода  в която се топят и уж са солени и сусамени, а и едва доловимо сладнят.
И малки и големи ще полудеят по тях, гарантирам Ви го!!
Рецептата е наистина турска оригинална, така че почвайте ги и без повече приказки минавам към нея.
ПРОДУКТИ за 8бр.


500гр.пресято брашно 

5 гр.суха мая или 12гр.кубче

2 ч.л.сол

1с.л.захар

300мл.хладка вода за тестото

30мл.зехтин или олио

200гр.сусам

40 гр.мед

300мл.вода за меда

Замесете тесто по обичайния начин от брашното, захарта, маята, зехтин, солта и водата, като първо си активирайте маята да шупне и след това добавете останалите продукти.

Месете около 10-15  минути, за да активирате хубаво глутен и да станат пухкави гевреците.

Покрийте с кърпа и оставете тестото да втасва 30 минути.

След това го разделете на 8 равни части и всяка оформете горе-долу с формата на кебапче.😀

 Покрийте с кърпа и ги оставете 10 минути, а след това отвийте и с четка намажете едно по едно всяко със зехтин и пак ги покрийте за още 10 минути.

В купа сипете студена вода, добавете меда в нея и разбъркайте докато се разтвори.

В друга плоска чиния си сипете сусама.

Хващате едно кебапча и с пръстите го разтегляте да стане максимално дълъг фитил, без да се скъса.Прегъвате го на две и усукване двете ленти, а след като ги усучете свързвате двата края да стане кръгче. 

Потапяте гевречето в медната вода и веднага след това го овалвате от двете страни в сусам.Трябва да сте бързи и сръчни...не е много приятна процедурата, но става бързо и усилието си заслужава.

Готовите редите в тава покрита с хартия за печене.

Включете фурната да загрее на 35 градуса  и вкарайте тавата вътре за десет минути, а след това я извадете от фурната и засечете 10 минути да е извън фурната.

Усилете градусите на 220 и минат ли десетте минути, вкарайте тавата и печете 10-12 минути, но ги следете, защото всяка фурна пече различно.

Трябва да станат апетитно златисто-кафяви и ги вадете.Готови са и са страхотни, хич не ги чакайте да изстиват  То няма и да можете да ги чакате дори и да искате...!😀

Да Ви е сладко!

Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ ТУК 

Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи!💖

 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.