неделя, 25 август 2019 г.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ ЛЮТИКА

 Кога,ако не сега в разгара на лятото,когато пазарите са пълни с пресни и вкусни зеленчуци да си сготвите  тази върховна българска вкусотия .
Това е ястие,което с минимум усилия и продукти , ще ви даде огромна наслада на небцето и ще изпълни дома ви с неповторимия  аромат  на  печените чушки,а любимите ви хора ще бъдат вкусно нахранени и щастливи .
От българско,по-българско ....чиния пълна с любов и достойна за корица на кулинарно  списание . Ами....мисля че ви убедих..☺ай да готвим !!!
ПРОДУКТИ :

1 хубаво цяло пиле около 1,5 кг.
1кг.червени чушки
1 кг.домати
3 глави лук
1 средна глава чесън
1 връзка магданоз
20 зърна черен пипер
Олио,сол
по желание 1-2 люти чушленца,ако искате да ви е леко пикантно
Опечете и обелете чушките ,нарежете ги на ситно и ги оставете настрани.
Сложете в тава измитото пиле ,поръсете го с малко олио и го посолете отвсякъде .Сипете малко вода в тавата,не повече от 1 пръст и го вкарайте във фурната на 180-190градуса за около час.
Измийте доматите,срежете ги на две и им изчистете колците.☺
Обелете си чесъна и го нарежете на ситно, а лука нарежете на полумесец. 
След,като мине 1час извадете пилето от тавата,сложете го в някаква купа и го зааийте с фолио да не изстива,а и така месото още ще омекне и ще се запази сочно.
В тавата има сос от печенето ,подредете в него половинките домати с люспата нагоре и вкарайте във фурнаата на 220 градуса за 15 минути .
Извадете тавата и хващайки  с два пръста,става много лесно махнете люспите на доматите .С вилица натиснете всеки домат да се раздроби и сипете в тавата нарязаните чушки ,чесън,  лук и черния пипер  .Разбъркайте всичко хубаво,добавете и малко сол и върнете във фурната .
Наблюдавайте и когато видите,че водата на соса е поизвряла ,разбутайте в средата да си освободите място и върнете пилето в тавата.
Допечете ястието още малко до апетитен вънщен вид ,златисто-кафява кожичка на пилето ,а соса трябва да е изврял и ястието да е останало на мазнина .
Извадете от фурната и поръсете с магданоз .
И понеже не може да се яде тая уникална вкусотия без да се топят залчета в нея, аз ви оставям и ставам да замеся на бързо едно топло домашно хлебче и ви съветвам и вие да направите същото,за да е пълно щастието !
Да ви е сладко ! ☺
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК

Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи ! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.