вторник, 20 август 2019 г.

БОЖЕСТВЕНА ВКУСОТИЯ

От десетина дни ми се разхожда из главата да го сготвя това ястие .
Баба ми имаше една приятелка ливанка,Зиза се казваше и като дете на 7-8 години да  съм била бяхме  на гости у тях и тя го беше сготвила.Идея си нямам какво е слагала ,като подправки и овкусяване ,но помня основните продукти - патладжан,картофи,тиквички и кайма ,помня също,че говореха,че всяко от тях  първо се пържи поотделно и най-вече помня божествения му вкус и неповторим аромат.
И днес на базата на спомените и опига,който натрупах в годините  му направих възстановка. 
Ако искате вярвайте хора , сега го питах и нищо не му липсва ....просто е върховна вкусотия...да си оближе пръстите човек .
Поиграх си няколко часа със зеленчуците,въпреки че аз не ги опържих,както каза тя ,а ги опекох...просто ми се стори по удачно,по-лесно ,а и ме беше страх от толкова пържене да не стане мазно ,но резултата е феноменална вкусотия ,която вече ще приготвям често и съветвам и вас да направите същото  ,а ма мнооого ще ви хареса!☺
ПРОДУКТИ: 

1кг.патладжани
1кг.картофи
1кг.тиквички
1/2кг.кайма 
2 домата
1глава лук
1/2 ч.л.кимион
4с.л.соев сос
1/3ч.л.черен пипер
1/2ч.л.червен пипер
100мл.вода
100-150гр.кашкавал
олио
брашно
сол
Измийте и нарежете патладжана на едри кубчета ,посолете го леко и го сложете да се отцеди горчивото му  в гевгир за около час .
През това време почистете и нарежете тиквичките на едри кубчета.
В едно пликче си сипете брашно с малко сол ,сложете вътре нарязаните тиквичи и раздрусайте ,за да се напудрят отвсякъде .Като ги изтупвате от излишното брашно ги прехвърлете в тава покрита с хартия за печене и ги разстелете на един пласт.Вземете бутилката с олио и наливайки тънка струйка се разходете из цялата тава.Сложете във фурната и печете без да бъркате на 220 градуса за около половин час или до апетитен златисто-кафяв цвят .
Когато тиквичките станат готови прехвърлете ги в друг съд ,а в тавата разстелете по същия начин отцедените и набрашнени парчета патладжан,залейте ги със струйка олио и изпечете и тях по описания по-горе начин.
Последни си изпечете картофите ,но тях без брашно ,а само с малко сол и струйка олио....за около 20 минути са готови .
Измийте и обелете люспата на доматите и нарежете тях и лука на ситно.
Вземете тиган и сложете в него каймата ,малко олио,лука и доматите,водата,соевия сос,кимиона,двата вида пипер ,разбъркайте всичко до хомогенност и сложете на котлона да заври и нека поври не повече от 5 минути .Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете малко сол.
Заготовките са ви  готови ,трудното мина и всичко,което следва е приятно,лесно и мнооого вкусно.
Взимате една тава,най-отдолу сложете картфите,върху тях разстелете кайма навсясъде ,следва патладжана,пак от каймата върху него и накрая тиквичките ,а върху тях последната останала кайма.
Соса ,който остана в тигана го изсипеге в тавичката .
Завършете най-отгоре с настъргания кашкавал.Сложете в слаба  фурна за около 15минути да се разтече кашкавала и да се обединят вкусовете на продуктите и е готово .
Сервирайте горещо и да ви е сладко !☺
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.