понеделник, 30 декември 2019 г.

ЕЛЕНСКО ЗАДУШЕНО

Елен сготви Елен!☺
Нямаше  нито една рецепта в сайта, нито в книгите за дивеч и миналата седмица видях в Лидъл, че за празниците са заредили всякакви екзотични и дивечови меса.Имаше от кенгуру и крокодил, които вероятно са много вкусни, но рязко ги подминах, защото грам не са ми познати нито като вкус, нито като готвене  и си избрах да сготвя задушено с еленски врат.
Стана божествено вкусно, а месото се топи в устата и няма нужда дори  да дъвче човек.
Може да си сготвите тази рецепта  с телешко или свинско и естествено тях не е необходимо да ги мариновате.
Супер ароматно и вкусно ястие, ако ви харесва как изглежда на снимките, то сгответе си го и го опитайте и вие.
ПРОДУКТИ:

650гр.Еленски врат
3-4 големи моркова
1 глава лук
1 глава чесън
20 зърна черен пипер
1 ч.л.червен пипер
3-4 зърна бахар
100 мл.бяло вино
2-3 дафинови листа
2 с.л.брашно
70мл.олио
сол на вкус
магданоз

ЗА МАРИНАТАТА:

1л.вода
50мл.оцет
50.мл.ракия
Сипете  продуктите за маринага в купа и сложете месото вътре.Завийте с фолио и сложете купата за 12  часа в хладилника.
На следващия ден измийте много хубаво месото, а маринатата изхвърлете.
Оставете месото в гевгир за половин час, за да се отцеди възможно най-добре и след това го подсушетес кухненски кърпички.
Нарежете месото на  средна големина парченца, моркова на едри кръгчета, главата лук всяка половинка на четри, а скилидките чесън оставете цели.
Сложете на котлона, включен на макс да загрее олиото в тенджера и изсипете месото в горещата мазнина.
Изпържете го хубаво, разбърквайте често.Когато се зачерви сипете при него лука, моркова, чесъна, черния пипер, дафиновия лист и хубаво разбъркайте всичко.
След минутка-две сипете вода да покрие месото и малко отгоре даже и похлюпете с капака тенджерата.
Когато заври намалете котлона на средна степен да си къкри ястието около един час.
Проверете след това как е месото...опитайте го и ако му трябва още оставете го да си ври, ако решите, че е сварено сипете виното и червения пипер, посолете  ястието и пак похлюпете да поври с тях 15-20 минути.
Размийте си брашното с малко вода на кашичка и го изсипете в тенджерата, разбърквайки енергично, за да не захване отдолу.След минута дръпнете тенджерата от котлона, готово е .
Сервирайте с картофено пюре за гарнитура и поръсете с магданоз.
Да Ви е сладко!
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи! 💖


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.