вторник, 25 декември 2018 г.

ПЪЛНЕНА ПРАЗНИЧНА ПУЙКА

Надмина всичките ми очаквания за вкусно ....ако очаквах да е вкусно сега е СУПЕР ВКУСНО , ако очаквах да не стане суха ,сега тя е СУПЕР КРЕХКА И СОЧНА ...направо "МОЗЪК" , както се казва , ако се притеснявах да не се провали рецептата и точно на Коледа да останем без вкусно основно ястияе,то напротив тази  вкусна рецепта ще вдъхнови  всеки празник  и ще украси всяка трапеза .
Оризовата плънка стана просто божествено вкусна ....с мнооого лека остатъчна сладост  от ябълката и стафидите , а като цяло в ястието  вкусовете  кисело,солено и сладко са толкова перфектно  балансирани и така се допълват ,че просто ще се влюбите ...гарантирам !!!
Така че ,които още мислите менюто за Нова година ...не го правете  повеч...проблема ви е решен ....просто пригответе  тази ПРАЗНИЧНА ПЪЛНЕНА ПУЙКА  и подарете наслада и вкусни мигове на любимите си хора ! ☺
ПРОДУКТИ  :

минимум 4 кг.Пуйка
300 гр.  пресни печурки
2 гъбени бульона от манатарки или просто гъбени
250 гр.ориз
1глава лук
2 големи ябълки
50 гр.стафиди
50 гр.масло
олио
сол
черен пипер млян
1 средно голяма кисела зелка
Измийте пуйката и я намажете обилно отвсякъде с олио , а след това я посолете и натрийте отвсякъде със сол и черен пипер .
Поставете я в голяма тава в която вече сте си сложили нарязаното кисело зеле , поръсено с олио .
Нарежете си лука на ситно ,едната ябълка на ситно ,а гъбите по на едро .Сложете стафидите в купичка и ги залейте с вода да ги покрие ...оставете ги настрана .
Сложете тиган  да загрява  на котлона заедно с маслото и 60 мл.олио , а когато  зацвърчи сложете в него нарязания лук .Без да го пържите ,омекне ли леко сложете нарязаната ябълка , стрийте отгоре двата бульона и разбъркайте ,добавете ориза и гъбите ,пак разбъркайте ...нека се запържи ориза леко ...минута ,две и започнете да добавяте вода на 4-5  пъти по около 100 мл....разбърквате и когато  ориза я попие доливате пак ,докато ориза набъбне до полуготово състояние .
Пробвайте на вкус колко са осолили бульоните и добавете сол и черен пипер на вкус по ваша преценка . Сипете в тигана и накиснатите стафиди заедно водата ,ако е останала непопита ,разбъркайте 1-2 минути и махнете тигана от котлона . Изчакайте няколко минути за изстине  леко плънката и напълнете с нея пуйката ,а с втората ябълка  запушете отвора . Сипете вода в тавата върху киселото зеле ,колкото да го покрие  и завийте мнооого хубаво тавата отвсякъде с фолио за печене .
Вкарайте във фурна и печете 45 минути на 220 градуса ,а след това намалете на 150 градуса и засечете 4 часа без да я пипате .


След това развийте  фолиото , усилете градусите на макс и я запечете 15 минути до апетитен златисто-кафяв цвят .Весела Коледа ! 💖
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК

Гответе с любов , хранете се вкусно и бъдете мнооого щастливи ! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.